Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massakren

NATO innrømmet i dag at sivile ble angrepet i Kosovo i går i en aksjon mot en «blandet» sivil-militær kolonne ved Djakovica.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUKES (Dagbladet): I følge NTB/DPA fortalte en høytstående offiser pressen i Brussel i dag at det hadde vært angrep på to forskjellige kolonner - den ene klart militær og den andre blandet militær-sivil. Begge kolonnene befant seg i nærheten av hverandre, ifølge talsmannen.

Innrømmelsene kom etter at Pentagon-talsmannen Ken Bacon hele onsdag kveld hadde hevdet at NATO-flyene hadde bombet utelukkende serbiske, militære kjøretøyer og at massakren på flyktningekonvoiene med tusenvis av mennesker og et hundretalls biler var utført av serberne som en hevn. Bacon støttet seg også til uttalelser fra den amerikanske øverstkommanderende i Europa, general Wesley Clark.

NATOs og Pentagons versjon ble understøttet av utsagn fra noen av flyktningene som kom over til den albanske grensebyen Kukes i går kveld som sa at det hadde identifisert de angripende flyene som jugoslaviske MIG-jagere.

Andre flyktninger sa at de ikke var i stand til å identifisere flyene som de hørte øst for Djakovica.

Innrømmet

Serberne har fortsatt både jagerfly og helikoptere som de har gjemt i hangarer i fjellene i Kosovo og som kan brukes i slike aksjoner.

Den tyske forsvarsministeren Rudolf Scharping uttalte seg også skråsikkert i går kveld da han sa at alt tydet på at angrepene på flyktningekolonnen ble utført, ikke av serbiske fly, men av serbisk artilleri.

- NATO-piloter har rapportert at de angrep en serbisk militærkolonne. Etter den første angrepsrunden oppdaget de at det var sivile i konvoien. Da avbrøt de angrepene, het det i innrømmelsen i natt.

Der trakk Pentagon tilbake anklagene mot serberne om at de skulle ha satt i scene massakren på veien mellom Djakovica og Prizren for å gi NATO skylda.

- Det som skjedde må undersøkes. Det er for tidlig å trekke konklusjoner, sa NATO-talsmann Jamie Shea i natt.

Dersom de videre undersøkelser skulle bekrefte at det virkelig var NATO-bomber som forårsaket massedrapene i det sørvestlige Kosovo i går ettermiddag, kan denne tragedien utvikle seg til et mareritt for generalene og politikerne i alliansen. For mindre enn tre døgn siden innrømmet NATO at minst tre sivile ble drept da et tog ble bombet under angrep på en jernbanebru 300 kilometer sørøst for den jugoslaviske hovedstaden Beograd.

Uklart

NATO-pilotene har streng ordre om å forsikre seg om at de ikke risikerer å treffe sivile under bombetoktene. Men serbernes bruk av sivile kosovoalbanere som skjold, som gisler, kan gjøre dette vanskelig.

Fortsatt er flere forhold uklare ved gårsdagens massedrap på flyktningene som var på vei til den albanske grensa. Svaret på hvem som virkelig er ansvarlige kan gå fram av forklaringene til flyktninger som i går kveld og natt nådde fram til grensebyen Kukes.

- Vi hørte jetfly over oss, deretter drønnet fra minst en eksplosjon. Klokka var litt over 13, fortalte flyktninger som seint i går kveld nådde fram til Kukes etter å ha krysset grensa fra Kosovo.

Flyktningene som var på vei i en kolonne i retning den albanske grensa, fortalte journalister at de etter eksplosjon så femten-tjue lemlestede lik og deler av menneskekropper ligge i en grøft.

75 kosovoalbanske flyktninger ble trolig drept under et NATO-bombeangrep i går.