- Massakrene i Bosnia vil hjemsøke oss

FN feller nå en knallhard dom over sin «ettergivenhetspolitikk» overfor serberne i Bosnia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en sterkt selvkritisk rapport innrømmer nå FN at organisasjonen ikke greide å forhindre serbiske massakrer av flere tusen muslimer i den bosniske enklaven Srebrenica.

- På grunn av feilbedømmelser og manglende evne til å erkjenne omfanget av den ondskapen vi sto overfor, maktet vi ikke å gjøre vårt til å redde innbyggerne i Srebrenica fra den serbiske drapsmaskinen. Srebrenica-tragedien vil hjemsøke oss til evig tid, heter det i rapporten.

FNs generalsekretær Kofi Annan mener at roten til FNs fadese var sikkerhetsrådets beslutning om å møte krigen i Bosnia med våpen-embargo, humanitær hjelp og fredsstyrker. Våpenembargoen sikret serbernes militære overmakt, og hverken humanitær hjelp eller fredsstyrker kunne løse et problem «som ropte ut etter en militær-politisk løsning», som Annan sa i dag.

Ifølge Røde Kors er 7.300 mennesker fortsatt savnet etter overfallet på Srebrenica. Etterforskere har funnet 2.200 lik. Srebrenica var et av flere FN-erklærte såkalt sikre områder, men ble åsted for det verste massemordet i Europa siden andre verdenskrig.

(Dagbladet :på nettet)