Massakrene kom før bombene falt

De serbiske politisoldatene i bakgrunnen har nettopp gjort jobben sin. 29. januar ble 15 albanere massakrert i landsbyen Rugova i Kosovo. Det tyske forsvarsdepartementet sendte i går ut bildene for å understreke at den serbiske etniske rensingen og massakrene i Kosovo begynte lenge før bombingen startet i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er en tysk OSSE-observatør som har tatt bildene. Han kom til landsbyen Rugova umiddelbart etter massakren. Ifølge den tyske forsvarsministeren Rudolf Scharping har OSSE-observatøren lenge holdt dokumentasjonen av massakren for seg selv.

Sjokkerende

- Dette viser graden av brutalitet som foregikk hele tida. Det skjer fortsatt. Dette er sjokkerende bilder, sa Scharping på en pressekonferanse i Bonn i går.

I begynnelsen av april fikk Sharping vite at bildene eksisterte. Flere uker har departementet brukt til å overtale observatøren til å gi fra seg filmene. Nå er observatøren til behandling etter sjokket som møtte ham i Rugova i slutten av januar. Behandlingen foregår på hemmelig sted.

- Jeg kan ikke bekrefte om denne massakren er tidligere ukjent. Det jeg kan si er at jeg ikke kjenner til at det er tatt slike bilder tidligere, sier Kim Traavik som leder OSSE-enheten i norsk UD.

Trenger behandling

Han sier at mange observatører som har sett sterke ting på nært hold trenger behandling etterpå.

- Mange av våre folk som så massakren i Racak har fått bearbeidet sine inntrykk hos profesjonelle, sier Traavik. 45 albanere ble massakrert i Racak i begynnelsen av januar. Det var da NATO for alvor startet opptrappingen til bombetoktene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer