«Massakrene skjedde etter fastlagt plan»

HAAG (Dagbladet): 14 år gamle jenter ble voldtatt mens familien måtte se på. Kvinner ble voldtatt av gjenger av serbiske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massakrerte kosovoalbanske familier ble funnet igjen i massegraver nær Beograd. Hundretusener ble deportert, landsbyer ble plyndret og svidd av over hele Kosovo i mars 1999.

- Ingen tvil om skyld

For aktor Dirk Ryneveld (55) var det ingen tvil om at slike forbrytelser skjedde etter en nøye fastlagt plan, styrt fra toppen i Beograd. Like sikker var aktor på at mannen som trakk i trådene, er Slobodan Milosevic.

- Jeg er ikke det minste i tvil om tiltaltes skyld. Den skal vi de neste månedene bevise med vitner som overlevde grusomhetene, understreket nederlandsk-kanadiske Ryneveld i sin innledning om tiltalens Kosovo-del.

Grufulle scener

Han brukte videoopptak av likene etter at 127 kosovoalbanere ble massakrert 27. mars 1999 i landsbyen Izbica. Likene ble dumpet i ei massegrav, men gravd opp igjen og fjernet av serbiske soldater 1. eller 2. juni samme år.

Aktoratet har varslet at ett vitne er en av Milosevics tidligere medarbeidere. Trolig dreier det seg om Vlastimir Djordjevic, som var serbisk politisjef og skal ha fått ordre fra Milosevic om å fjerne sporene etter massakrene i Kosovo.

Djordjevic har vært sporløst forsvunnet i nesten ett år og skal stå under beskyttelse i Vesten.