Massakrens ofre

TUZLA (Dagbladet): Nezira Hasanovic fikk ingenting med seg da hun flyktet fra huset sitt i Srebrenica. Bursdagsbildene av guttene, familiefotoene, alt gikk med i flammene. Hun har et bilde av sønnen Hasim som ble tatt etter at han ble drept av granatsplinter. Det er grotesk og vondt å se på, men Nezira henter det fram flere ganger hver dag. Det er det eneste hun har.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveket av hele verden

Det ligger på bordet med bildesida ned. Hun løfter det opp, legger hodet litt til sidan, og så kommer tårene. Når øynene er blitt våte så hun ikke ser klart mer, legger hun bildet forsiktig på bordet. Ved sida ligger et bilde av fire unge menn som smiler til fotografen. Lengst til venstre står sønnen Hajro. Han ble drept i det samme angrepet. Hajro ble 19 år. Hasim ble 20. Han døde i armene til Hasan, den eneste gutten i familien som overlevde krigen.

Døde av sult

Men nå venter 51-åringen fra Srebrenica at hun skal miste ham også. Hasan har fått en alvorlig nyresykdom og det er ikke rare behandlingen han får ved de overfylte sykehusene i Bosnia.

- Når han dør, vil jeg ikke mer. Jeg håper at mine to døtre vil forstå. De er gift og vil greie seg uten meg.

Hun er som ei god bestemor. Vi takker ja til litt kaffe, og øyner vi et lite smil. Jeg får dårlig samvittighet når jeg spør hva som skjedde med mannen hennes.

- Han døde i 1993. Jeg vet ikke hva det var, men de mente at han ikke greide utmattelsen og sulten. Byen var isolert, og det kom ingen varer inn til Srebrenica. Vi hadde forlengst spist opp grønnsakene vi hadde dyrket, og de få matvarene vi hadde kjøpt før butikkene gikk tomme. Heldigvis ble matvaresituasjonen bedre på høsten i 1993. Selv om det var krig, var det levelig i byen helt fram til juni-juli 1995. Da greide ikke den bosniske hæren lenger å forsvaret av byen. Det var bare et spørsmål om tid før Srebrenica var på fiendens hender.

Ingen grav for Hajro

Sønnene rømte fra Srebrenica da de skjønte at Bosnia-serberne ville greie å ta byen. Muslimske menn har fortalt at de greide å ta seg gjennom se bosnisk-serbiske linjene og var på vei mot Tuzla som var et sikkert område. Men underveis ble de oppdaget, og snart haglet granatene rundt dem. Av de tre brødrene var det altså bare Hasan som overlevde. Ut fra bildet ble 20-årige Hasim identifisert etter krigen. Han ligger nå begravd i Tuzla. Noen bosnia-serbere som var med på massakren må vite hvor de kvittet seg med seg med liket av Hajro, men mora hans tror ikke at hun noen gang får vite hvor han ligger. Hun tar opp begge bildene og vi hører oversettelsen fra tolken vår:

- Det verste var at de var sultne da de døde.

FLYKTET FRA SREBRENICA: Enka Nexira Hasanovic.Foto: HENNING LILLEGÅRD
DØDE I GRANATREGN: Sønnen Hasim.Foto: HENNING LILLEGÅRD