Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massakrerer Kosovo

BEOGRAD (Dagbladet): Menn skilles fra familien og føres bort. Hundrevis er massakrert. I to hus i Djakonica ble det funnet 70 lik, forteller øyenvitner. Slobodan Milosevic er i ferd med å rense mesteparten av Kosovo for albanere. Det er nesten to millioner av dem i provinsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusener kosovoalbanere var i går på desperat flukt i retning Makedonia og Albania.

Bak dem brant titalls landsbyer, i hele det østlige, nordlige og sentrale Kosovo.

I minst et par tilfeller var landsbyene bombet i brann fra fly. De var skutt i filler av artilleri, før serbiske militære og halvmilitære gikk fra hus til hus, dynket dem med bensin og tente på.

Kilometer med flyktninger

I en lengde av to kilometer slynget rekken av flyktninger i går seg i retning mot grensa til Albania ved Morini. Et par tusen hadde kommet over. Nærmere 20000 var underveis. Kanskje enda flere.

Ingen kan skaffe seg oversikt over de ufattelige overgrepene som nå utspiller seg i Kosovo.

Mange av flyktningkvinnene var barbeinte. Det var gravide, og det var mødre med gråtende barn i armene. Noen hadde plastposer med noen få eiendeler i hendene. Det eneste de hadde rukket å få meg seg.

Andre var gamle mennesker som tok ut sine siste krefter for å komme seg unna sine bødler.

Ved siden av veien sto serbiske soldater med automatgeværer. Det er disse scenene som ingen serbere får høre om i det statskontrollerte fjernsynet i Beograd eller som regimets talsmenn kaller «simulert exodus».

Drap og voldtekt

Alle hadde de samme historiene å fortelle: De handler om drap, voldtekter, plyndring, brannstiftelser, trakassering.

- I landsbyen Landovic så vi 20 menn som var massakrert, fortalte flyktninger.

- Nå kan dere se hvordan NATO kan hjelpe dere. Slik ble vi spottet, forteller en flyktningkvinne.

- Soldatene fortalte oss at det ikke er plass til albanere mer i Kosovo, fortalte 13-åringen Jakup Bytici fra landsbyen Zojs.

Flytninger fortalte om andre som var sperret inne i en tidligere ammunisjonsfabrikk i Srbrica i Drenica-regionen. De brukes av serberne som gisler mot NATO-angrep.

Systematisk svis landsbyene av, etter at de er plyndret for alt av verdi. Slik skal det gjøres umulig for kosovoalbanerne noen gang å vende tilbake.

I provinshovedstadene går bevæpnede serbere fra hus til hus. Albanske butikker er plyndret og stukket i brann. Til og med hovedkvarteret som OSSE rømte for åtte dager siden, ble plyndret i går.

Dagbladet forsøkte i går å ringe flere kosovoalbanere over mobiltelefon. Nettet var åpent. Svaret på serbisk og engelsk var at abonnenten var umulig å nå.

Myrdet eller på flukt

Forklaringen er at de i beste fall var på flukt, i verste fall myrdet.

Mange av morderne og brannstifterne tilhører de halvmilitære styrkene til Zeljko Raznatovic, kjent over hele Europa som Arkan. Han skryter av at han har sendt minst 300 medlemmer av sin «Serbias frivillige garde», også kjent som «Tigrene» til Kosovo.

Der gjør de det samme som de gjorde i Slavonia i 1991 og i Bosnia året etter: De dreper, plyndrer og brenner.

Kriminelle som er løslatt fra serbiske fengsler, skal også være med på denne orgien av råskap.

Forbrytelsene kan virke som en eksplosjon. Men dette er mer enn ukontrollerte hevnaksjoner fordi NATO angriper serberne, ikke bare deres faste militære installasjoner, men også panser- og hæravdelinger.

NATO satte i går i gang andre fase av bombingen i Serbia og Kosovo. De vil nå gå etter serbiske soldater for å stanse det forferdelige blodbadet som nå skjer i Kosovo.

Avfolker Kosovo

For president Milosevic handler det om en bevisst strategi. Før han tvinges i kne av NATO, vil han skape et fullbyrdet faktum. Han vil sikre seg det meste av Kosovo-provinsen.

Selv om denne strategien blir benektet av talsmenn for regimet i Beograd, har mange - både eksperter og Milosevics egne motstandere i Serbia - spådd at han ville prøve den: Å sikre seg de feite kjøttstykkene av en provins som er rik på ressurser.

Albanerne kan kanskje få beholde grensestrøkene mot Albania i sørvest.

Milosevic regner trolig også med at denne strategien i en framtid kan få en stilltiende støtte fra utenlandske ledere, i håp om å forhindre ytterligere blodsutgydelser på Balkan.

Langt på vei lyktes politikken for etnisk rensing i Bosnia, som er delt mellom de etniske gruppene. Republika Srpska er nesten fri for ikke-serbere.

Nå skal strategien gjentas i Kosovo.

KOSOVO I BRANN: Albanske hjem står i brann i denne landsbyen 25 km nord for skopje.