Massakrert av serbere

BERLIN (Dagbladet): Dette er Kosovo-krigens grusomme ansikt: Tåtesmokken henger rundt halsen. Kinnet er smurt inn med blod. Kosovoalbanske Valmir ble bare 18 måneder. Gutten ble funnet halvveis gjemt under liket av sin 38 år gamle mor. Hun var henrettet med nakkeskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sporene etter serbernes massakre av albanere i landsbyen Obrija for tre dager siden dokumenterer krigen i Kosovo i all sin gru. Mens verdenssamfunnet nøler med å gripe inn, fortsetter overgrepene mot sivile.

Femten forsvarsløse kosovoalbanere ble myrdet med kaldt blod. Strupen var kuttet over på en ti år gammel gutt. Hans mor var skutt i hodet.
En mor og hennes fire barn som hadde forsøkt å flykte fra serberne, ble funnet myrdet i en grøft.

Et 65 år gammel kvinne og hennes jevnaldrende ektemann ble funnet døde blant kjeler og panner som de hadde brukt til å lage mat i teltet. Det hadde vært deres hjem under de siste dagenes flukt.

Makabert syn

Journalister og fotografer ble møtt av et makabert syn da de i går tok seg fram til åstedet i skogen ved Obrija, 40 kilometer vest for provinshovedstaden Pristina. To dager etter massakren lå likene fortsatt på bakken.

De var gamle menn og kvinner, mødre og fire barn. De fleste var skutt i bakhodet. En av kvinnene var gravid.

- De serbiske politimennene myrdet alle de fant, fortalte en skjelvende eldre kosovoalbaner som kalte seg Fazli.

Jaktet på gerilja

En baby ble spart. Babyen ble funnet i live i blodpølen etter sin drepte mor, fortalte øyenvitner.

Serberne kom til flyktningleiren i skogen søndag, angivelig på jakt etter medlemmer av den kosovoalbanske frigjøringsbevegelsen UCK.
Serbiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert massakren i Obrija. Serberne hevdet mandag at de hadde innstilt offensiven i Kosovo for UCK-geriljaen angivelig var knust en gang for alle. Men i går kveld fikk Dagbladet opplyst fra kosovoalbanske kilder i Pristina at det fortsatt pågikk harde kamper rundt byene Obrajevac og Stimlje.

Meldingene om kampene kom samtidig som diplomater fra sju land besøkte en del av de nærmere 300000 flyktningene som er fordrevet fra sine hjem etter at kamphandlingene startet for sju måneder siden.

Kosovoalbanernes leder Ibrahim Rugova og hans parti KPK ba kvelden før NATO om umiddelbart å sette i verk flyangrep mot serbiske stillinger.

<B>KRIGENS ANSIKT:</B> Kosovoalbanske Valmir ble 18 måneder. Han ble funnet delvis gjemt under sin mor som var skutt av serberne.