Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massakrerte 148 med pennestrøk

Signaturen på drapsordren ikke forfalsket, konstaterte skrifteksperter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skrifteksperter vitnet i dag i rettssaken mot Saddam Hussein og fastslo at det var han som skrev under dokumentene som ga ordre til massakren i Dujail.

Gratulerte etter massakren

Hussein og sju andre er tiltalt for drapene på 148 sjiamuslimer og fengslingen av flere hundre mennesker. Massakren ble satt i gang etter et drapsforsøk mot Saddam Hussein i Dujain i 1982.

Det er flere dokumenter som har vært diskutert i rettssaken, blant annet selve ordren om å utradere menneskene diktatoren hevdet var involvert i attentatforsøket.

Saddam var selv tilstede i rettssalen i dag, sammen med de sju medtiltalte. Dommeren leste opp rapporten fra ekspertene som har gransket håndskriften på dokumentene, og de er ikke i tvil: Saddam signerte personlig dødsordrene.

Vil ikke bekrefte

Ekspertene har også identifisert Saddam Husseins underskrift på et memo fra 1982 der han gir belønning til seks etterretningsoffiserer som var med på massakren. De har også identifisert signaturen til en annen av de tiltalte, Barzan Ibrahim, på flere dokumenter. Ibrahim var tidligere leder av den irakiske etterretningstjenesten Mukhabarat.

Saddam har nektet å bekrefte eller avkrefte om signaturene er hans. Ibrahim og flere av de andre tiltalte hevder at signaturene er forfalsket.

I RETTEN: Saddam Hussein skrev selv under ordren om å drepe 148 mennesker, mener ekspertene. Her er den tidligere presidenten i rettssalen i Bagdad. Foto: Scanpix
I RETTEN: Saddam Hussein skrev selv under ordren om å drepe 148 mennesker, mener ekspertene. Her er den tidligere presidenten i rettssalen i Bagdad. Foto: Scanpix Vis mer

- Aktoratet er tydlig partisk og rapporten er diktert av aktoratet. Jeg krever en ikke-partisk og ikke-iraksisk gruppe med skrifteksperter, fordi vi har en tillittskrise mellom oss, sa Ibrahim i retten.

Drepte kvinner og barn

De 148 shiamuslimene ble i 1984 dømt til døden av Saddam Husseins Revolutionary Court. De var tiltalt for å ha vært med på drapsforsøket mot presidenten og ble dømt til døden. Forsvarerne til Hussein mener massakeren i Dujail var lovlig, fordi den var et svar på angrepet mot presidenten.

Aktoratet mener massakren gikk langt utover å ramme de som sto bak drapsforsøket. De hevder også at flere av de drepte var mindreårige, noen så unge som 11 år.

Dujail-saken er bare begynnelsen for Saddams møte med rettsvesenet. Eks-diktatoren vil også bli tiltalt for å ha hatt en sentral og avgjørende rolle i Operasjon Anfal, som satte inn tre store militære operasjoner mot kurderne på slutten av 80-tallet. Det mest kjente enkeltslaget var gassangrepet var mot byen Halabja i 1988 der 5.000 mennesker ble funnet døde, blant dem mange kvinner.

image: Massakrerte 148 med pennestrøk
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media