Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Massakrerte 20 demonstranter

Syriske sikkerhetsstyrker åpnet ild, hevder aktivist. Nå har uroen også spredd seg til Damaskus.

GATEKAMPER: Opposisjonelle demonstranter støter sammen med demonstranter lojale mot president Bashar al-Assad i Damaskus. Det er første gang opprøret i Sør-Syria får synlige utslag også i hovedstaden. Foto: MUZAFFAR SALAMAN/AFP/SCANPIX
GATEKAMPER: Opposisjonelle demonstranter støter sammen med demonstranter lojale mot president Bashar al-Assad i Damaskus. Det er første gang opprøret i Sør-Syria får synlige utslag også i hovedstaden. Foto: MUZAFFAR SALAMAN/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Syriske sikkerhetsstyrker har massakrert minst 20 demonstranter i den sørlige byen Sanamein, forteller en aktivist til Al Jazeera. Opplysningene er så langt ikke bekreftet.

Syriske myndigheter hevder på sin side at sikkerhetsstyrkene besvarte ild fra væpnede «terrorister».

Mange har ventet at dagen i dag ville bli kritisk, ettersom demonstrantene har oppfordret til en massemønstring i protest mot regjeringen i dag.

Rev ned statue Demonstrantene skal ha vært på vei til demonstrantenes hovedby Deraa for å slutte seg til en større markering der. Ifølge Reuters ble det hørt skyting også under denne demonstrasjonen.

Uroen i Deraa skal ha startet med at demonstranter prøvde å rive ned en statue av tidligere president Hafez al-Assad, nåværende president Bashar al-Assads far.

- Det gikk fredelig for seg. Demonstrantene prøvde å rive ned en statue av president Assad - så åpnet politiet ild, sier et øyenvitne til Al Jazeera.

Han forteller at sikkerhetsstyrkene syntes å skyte på måfå.

Massearrestasjon Samtidig har uroen nå spredd seg også til hovedstaden Damaskus, etter at bevegelsen i flere uker har vært begrenset til den sørlige delen av landet.

Ifølge Reuters marsjerte ca. 200 demonstranter gjennom hovedstadens gater mens de ropte slagord - men ble møtt av motdemonstranter, før politiet grep inn og pågrep flere titalls personer.

Opprørerne i Deraa ser dagen i dag som kritisk; dersom de ikke klarer å mønstre en stor bevegelse over hele Syria, kan opprøret falle sammen av demoralisme, ifølge en demonstrant i Deraa.

Minst 44 mennesker er drept i byen i løpet av uka, etter at sikkerhetsstyrkene har skutt på flere folkeansamlinger i og utenfor Omari-moskeen, som fungerer som hovedkvarter for demonstrantene.

Demonstrantene ønsker seg politiske reformer, og har brodd mot president Bashar al-Assad, som styrer landet med jernhånd som leder for det regjerende Baath-partiet. Han kan imidlertid ha tatt brodden av noe av motstanden etter at han i går sa seg villig til å se på mulighetene for å oppheve unntakstilstanden som har rådet i Syria siden 1963.

DØDSOFRE: Fra massakren i Deraa for to dager siden, da flere titalls demonstranter skal ha blitt drept, blant annet av snikskyttere. Foto: PRIVAT/REUTERS/SCANPIX
DØDSOFRE: Fra massakren i Deraa for to dager siden, da flere titalls demonstranter skal ha blitt drept, blant annet av snikskyttere. Foto: PRIVAT/REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media