Massakrerte flere hundre sivile fordi de tilhørte «feil» folkegruppe

Massedrap på sivile som hadde gjemt seg i kirke og moské. OBS! Sterke bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går inntok FN-styrker den sør-sudanske byen Bentiu, som har vært utilgjengelig siden onsdag, og synet som møtte dem var skrekkelig.

- Opposisjonssoldater gjennomsøkte flere steder hvor sør-sundanesere og utenlandske sivile hadde søkt tilflukt og drepte hundrevis av sivile etter å ha sjekket deres etnisitet og nasjonalitet, skriver FN i en pressemelding.

I en av byens moskeer hadde medlemmer av opposisjonen, som i hovedsak støttes av folk fra folkegruppen nuer, gått inn og skilt ut alle av «feil» folkegruppe. De ble så massakrert. Det samme skjedde i en av byens kirker og på et sykehus.

Langs etniske linjer I vår er det 20 år siden tutsier og moderate hutuer ble funnet massakrert i stor skala i kirker rundt omkring i Rwanda. På samme måte som Interahamwe brukte radio til å spre rasehat, gjør en radiostasjon i Bentiu nå det samme.

FN sier i dag at de fordømmer at noen radioverter oppfordrer folk til å voldta kvinner av «feil» etnisitet.

 NØDHJELP:  Før påske advarte Kjell Magne Bondevik om at Sør-Sudan er i ferd med å eksplodere i en humanitær katastrofe. Her evakuerer FN-styrkene sivile ut av Bentiu etter kampene brøt ut i forrige uke. 22 000 mennesker har nå søkt tilflukt på FNs base i Bentiu. Foto: UNMISS South Sudan / Facebook
NØDHJELP: Før påske advarte Kjell Magne Bondevik om at Sør-Sudan er i ferd med å eksplodere i en humanitær katastrofe. Her evakuerer FN-styrkene sivile ut av Bentiu etter kampene brøt ut i forrige uke. 22 000 mennesker har nå søkt tilflukt på FNs base i Bentiu. Foto: UNMISS South Sudan / Facebook Vis mer

- Dette er urovekkende meldinger. Det er vanskelig å se for seg at nøyaktige det samme som skjedde i Rwanda skal skje i Sør-Sudan, men dette kan fort eskalere til målrettede overgrep, massedrap og massakre, sier førsteamanuensis Dag Einar Thorsen ved Høgskolen i Buskerud til Dagbladet.

Kjemper om makten Før påske advarte Kjell Magne Bondevik om at Sør-Sudan var i ferd med å gå i glemmeboka, selv om situasjonen i landet er verre enn noensinne.

- Konflikten i Sør-Sudan er i ferd med å eksplodere i en humanitær katastrofe, advarte Bondevik i et meningsinnlegg i Dagbladet.

Samtidig meldte Leger uten grenser at landet nå er i «full borgerkrig». Nå melder FN om stadige og systematiske drap langs etniske linjer, på begge sider av konflikten. 

- Sånn som jeg ser det, så er det snakk om ulike lederkandidater i Sør-Sudan som kjemper om makten, og som bruker eksisterende etniske konflikter for å skaffe seg et overtak over andre lederkandidater, sier Thorsen til Dagbladet.

Bakgrunnen Kampene i Sør-Sudan kjempes nå i stor grad av tilhengere av president Salva Kiir, som er dinka, og tidligere visepresident Riek Machar, som tilhører folkegruppen nuer. Regjeringshæren SPLA er nå splittet i de som støtter Kiir og opposisjonen som støtter Machar.

 - SJOKKERENDE BILDER:  Lederen for FNs humanitære hjelp i Sør-Sudan, Toby Lanzer, la i dag ut bilder av lik i gatene i byen Bentiu i Sør-Sudan. På Twitter skriver han at de har vært vitner til sjokkerende scener av overgrep. Foto: Toby Lanzer / FN
- SJOKKERENDE BILDER: Lederen for FNs humanitære hjelp i Sør-Sudan, Toby Lanzer, la i dag ut bilder av lik i gatene i byen Bentiu i Sør-Sudan. På Twitter skriver han at de har vært vitner til sjokkerende scener av overgrep. Foto: Toby Lanzer / FN Vis mer

Sør-Sudan er verdens yngste stat, og de to var tidligere samlet i kampen mot uavhengighet fra Sudan.

- Så lenge SPLA kjempet for uavhengighet så ble interne konflikter i Sør-Sudan feiet under teppet. Og det er disse konfliktene som nå kommer til uttrykk. Etter de hadde et lederskifte i 2005, så har de mistet mye av forbindelsen til sin felles kamp for uavhengighet, sier Thorsen.

Da Machars opposisjonssoldater inntok Bantiu i forrige uke, ble moderate nuere som ikke ville delta i feiringen av soldatene, drept på et lokalt sykehus. Soldatene drepte også folk av andre, mindre folkegrupper og fra Darfur.

-FN må følge med Under folkemordet i Rwanda sto verden og FN og så på mens en million tutsier og moderate hutuer ble drept. Selv om han ikke tror Sør-Sudan vil få en krise av denne skalaen, sier Thorsen at FN nå må følge situasjonen i landet nøye, for å forhindre større og alvorlige massedrap.

- De greide i stor grad å forhindre dette i Den sentralafrikanske republikk nå nylig. Sør-Sudan har hele tiden balansert på knivseggen, siden før de ble uavhengige, og hvor prekær denne krisen blir er avhengig av hvor langt partene i landet er villige til å gå, sier Thorsen.

 FN-AKSJON:  Her evakuerer FNs fredsbevarende styrker sivile ut av Bentiu etter kamper brøt ut mellom oppoisjonsstyrker og regjeringen forrige onsdag. På mandag var FN-styrkene igjen inne i Bentiu og melder om grove overgrep.  Foto: UNMISS South Sudan / Facebook
FN-AKSJON: Her evakuerer FNs fredsbevarende styrker sivile ut av Bentiu etter kamper brøt ut mellom oppoisjonsstyrker og regjeringen forrige onsdag. På mandag var FN-styrkene igjen inne i Bentiu og melder om grove overgrep. Foto: UNMISS South Sudan / Facebook Vis mer