Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Masse-begravelse i Kenya i dag

Over 600 har mistet livet den siste måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To personer ble drept i sammenstøt i et slumområde i Nairobi natt til mandag, ifølge politiet. I løpet av de siste seks dagene har 47 mennesker mistet livet i Kenya, hundretusener er fortsatt på flukt.

Over 600 har mistet livet og hundretusner er fortsatt på flukt etter at konflikten brøt ut 27.desember, melder nyhetsbyåret AP.

- Roer seg ned

Volden blusset opp i Kenya i forrige uke, men opposisjonsleder Raila Odinga har tro på at situasjonen snart skal roe seg ned. Han ser på myndighetenes tillatelse til å holde en masse-begravelse i Kisumu i dag, som et tegn på \'oppmyking\' fra Kibakis side, skriver den kenyanske avisa The standard.

Dagbladet har tidligere snakket med en lokal lege i Kisumu. Han jobber i hjelpeorganisasjon som tar seg av voldsofrene. I tillegg skjulte han fem Kikuyu-familier hjemme hos seg i flere dager, i frykt for at den rasende mobben skulle drepe dem.

Legen skal delta på dagens massebegravelse, som han forteller foregår på byens stadion.

- Mellom 35-50 døde personer skal minnes på gudstjenesten i dag, etterpå sendes de døde kroppene tilbake til sine lokale hjemsteder for å begraves der, forteller han til Dagbladet.no i dag. I frykt for represalier ønsker han ikke å ha navnet sitt på trykk.

Kisumu er Kenyas tredje siste by, og er et av stedene der volden har rammet sivilbefolkningen hardest. Legen forteller at byen de siste dagene har vært som en spøkelsesby.

KASTET STEIN: Det var opptøyer i slumområdet Huruma i Nairobi i går. Minst tre ble drept med machete, og gjengene kastet stein på hverandre. Foto: REUTERS
KASTET STEIN: Det var opptøyer i slumområdet Huruma i Nairobi i går. Minst tre ble drept med machete, og gjengene kastet stein på hverandre. Foto: REUTERS Vis mer

- Det har ikke vært noen folk i gatene, og butikkene har vært stengt. Men i dag har folk vendt tilbake, så nå tror jeg det vil bli normalt fram til det er varslet nye demonstrasjoner fredag. Da stenger folk butikkene igjen.

Politikk vs. etnisitet

Urolighetene i Kenya startet i romjula, da det ble klart at den sittende presidenten, Mwai Kibaki, mest sannsynlig har jukset med resultatet i presidentvalget. Kibaki tilhører gruppen Kikuyu, den økonomisk og politisk mektigste gruppen i land. Motstanderen Raila Odinga kommer fra gruppen Luo.

Rasende horder av unge menn har drept, voldtatt og satt fyr boliger og eiendeler til personer fra \'feil\' etnisk gruppe, politiet har svart med å slå hardt ned på fredelige demonstrasjoner både med tåregass, batonger og skytevåpen.

Statsviter Makogango Onyango, opprinnelig fra Kenya, men bosatt i Norge, avviser likevel at dette dreier seg om en etnisk konflikt.

- Kenya består av 42 etniske grupper og alle kenyanere tilhører en eller annen gruppe. Det betyr at hver gang kenyanere angriper hverandre så angriper de noen som tilhører en etnisk gruppe. Det betyr ikke at den etniske tilhørigheten er årsaken til at de angriper hverandre, sier han til Dagbladet.no.

Onyango mener situasjon i landet er mer komplisert enn den fremstilles i media.

- Hvis dette bare hadde dreid seg om etnisitet hadde ikke Odinga fått så mange stemmer som ha fikk - til det er det ikke noe Luo\'er.

Nå mener han at det internasjonale samfunnet i større grad burde konsentrere seg om valgjukset og ikke de etniske dimensjonene i konflikten.

- Ved å fokusere på at dette er en konflikt om demokratiske prinsipper kan man presse Kibaki til å holde et nytt valg. Fokuserer man på at dette er en etnisk konflikt, virker det som dette er en konflikt det ikke går an å gjøre noe med.

Også andre eksperter har tatt til orde for at konflikten i Kenya handler like mye om ideologi, prinsipper og fordeling av ressurser, som om etnisitet.

De fleste av sammenstøtene har foregått i Nairobi, Kisumu, Mombasa og Eldoret - steder som alle har en lang historie med konflikter om jord og ressurser bak seg, skrev The Newsweek, for noen dager siden.

Planlagte drap

Noe av volden som har herjet Kenya etter valget i romjulen, kan ha vært planlagt, skriver The New York Times i dag.

Før valget skal det ha dukket opp løpesedler med oppfordringer til etniske drap, og politikere fra både regjeringssiden og opposisjonen holdt taler som forsterket hatet mellom de ulike folkegruppene i landet. Flere lokale ledere skal også ha holdt møter hvor man pønsket ut angrep på rivaler, ifølge kenyanske kilder.

Idet valgresultatet ble kunngjort, eksploderte volden, og i løpet av få dager var hus, kirker og bedrifter brent ned og flere hundre mennesker hakket i hjel, skutt eller brent i hjel.

- Det var ikke slik at folk bare våknet opp og begynte å slåss med hverandre. Det var organisert, sier Dan Juma, som leder Kenyas menneskerettskommisjon, til avisa.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media