Masse-eksklusjoner i Frp

Sentralstyret i Fremskrittspartiet startet i dag en prosess som skyver 16 medlemmer av partiet ut i kulden. Blant de som risikerer eksklusjon er en stortingsrepresentant. -Jeg er ingen diktator, sier Carl I. Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 16 er foreløpig ikke ekskludert eller suspendert, men de har fått frist på seg til torsdag i neste uke med å uttale seg om en eventuell utskvising fra partiet.

Da skal uttalelsene vurderes, og endelig ekslusjon eller suspensjon vil bli iverksatt.

Topp-politikere ut

Dag Danielsen, fylkesformann i Oslo og medlem av Oslo-benken på Stortinget er blant de som mest sannsynlig må ta sin hatt og gå i neste uke. Han ertet på seg sentralstyret i partiet før i høst, da han mente at nestlederne i partiet ikke automatisk skulle stå på fast plass før stortingsvalget neste år. Men det var ikke første gang han provoserte partileder Carl I. Hagen. Danielsen har i flere år ført en maktstrategi som Hagen mener ikke har vært til det beste for partiet. Danielsen har likevel hatt støtte blant sentrale ledere i Oslo Fremskrittsparti sine bydelslag. Så mange som 15 bydelslag har uttrykt sin støtte til Danielsen, og han har derfor beholdt sin sterke posisjon, inntil i dag.

Viste handlekraft

Carl I. Hagen avviser bestemt at han har personlige motiver for «massakren». -Jeg er ingen diktator, men en handlekraftig leder som gjør dette for partiets skyld, sier partiformannen.

Bakgrunnen for striden som har rammet styret i Oslo Fremskrittsparti er motstanden mot å la nestlederne i partiet få stå på fast plass før stortingsvalget. Da de tapte denne saken, innkalte de til ekstraordinært årsmøte for å få bekreftet at de fortsatt har tilliten blant Oslos medlemmer.

Hagen mener de som nå risikerer å bli fryst ut av partiet, har seg selv å takke.

- De har prøvd å bruke et av partiets organer til å hjelpe seg ut av sine problemer, sier Hagen.

Med andre ord signaliserer han at styret i Oslo har misbrukt systemet slik at det skal gavne dem selv.

Anonyme klager

Hagen forsvarer seg med at sentralstyret i dag kun har gjort det de er pålagt av partiets landsstyre og landsmøte å gjøre, nemlig å rydde opp i egne rekker og stridigheter.

Sentralstyret fikk i ettermiddag lese 26 klager fra anonyme personer i Frp-systemet. Klagene var rettet mot navngitte personer, spesielt Danielsen. Hagen sier at vedtaket i dag kom etter en grundig debatt.

SVINGTE ØKSA:</B> Partileder Carl. I Hagen og nestlederne Siv Jensen og Terje Søviknes forsvarte sine avgjørelser på en pressekonferanse i kveld.