«Masse hippier og det ene med det andre»

«Han skal ikke vi ha i bilen. Når han miger meg på beina, der går grensa, uansett hvor hardt slag og tenna hans har gått.» Les hele rapporten her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Dette sa ambulansepersonellet i Sofienbergparken:

«Ambulanse: Når han miger meg på beina, der går grensa, uansett hvor hardt slag og tenna hans er gått ut.
(...)
AMK: Men politiet tar seg av ham.
Ambulanse: Ja, urinerer på ambulansepersonell.
AMK: Det er koselig.
(...)
Ambulanse: Men det er greit, han var kaldsvett og bleik, og om han har slått bakhue når han har gått i bakken, og han har hatt cerebralt... det, han kaldsvetta og lå der og ynka seg alt mulig sånn, og plutselig reiste han seg opp og pissa på oss da, men politiet var også inneforstått med at det var et ordensproblem, at vi vil ikke ha han i bilen når han på pisser på meg på gjørs...»<>

*Mandag 6. august ved 17-tiden ble småbarnsfaren Ali Haji Mohamed Farah (37) slått ned i Sofienbergparken i Oslo.

*Ambulansen kom til stedet, men forlot parken uten å ta med den blødende Farah. Polititjenestemenn på stedet tok ham heller ikke med.

*Hans samboer Kohinoor Nordberg har anmeldt ambulansepersonellet og polititjenestemennene for tjenesteforsømmelse.

* Ullevål hevdet tidlig at alle rutiner var fulgt i saken og avviste påstandene om rasisme. Kort tid etter gikk sykehuset ut og beklaget at det hadde konkludert for tidlig og for bastant.

*En ekstern gransking av sykehuset skal være ferdig innen utgangen av september i år.

*Likestillings- og diskrimineringsombudet har bedt om en redegjørelse for påstander om etnisk diskriminering.

* Helsetilsynet i Oslo og Akershus kom i sin rapport 29. august med knusende kritikk av både ambulansepersonellet og Ullevål universitetssykehus i saken. I rapporten ber tilsynet Statens helsetilsyn vurdere om det skal begjæres påtale mot de to ambulansearbeiderne.

* Statens helsetilsyn skal komme med den endelige vurderingen av saken.

(NTB)

LAST NED HELE HELSETILSYNETS RAPPORT HER!

Klokka 15.00 i ettermiddag presenterte Helsetilsynet i Oslo og Akershus sin rapport etter å ha gransket den såkalte ambulansesaken i Sofienbergparken. Ali Farah (37) ble forlatt av ambulansepersonellet
med alvorlige hodeskader tidligere i sommer.

Helsetilsynet slakter Ullevål og ambulansepersonellets oppførsel.

I rapporten foreligger det blant annet lydlogg over samtaler mellom ambulansepersonellet og alarmsentralen AMK.

I drøftingen om helsepersonellet skriver Helsetilsynet i rapporten at den raske medisinske beslutningen om at man hadde med et rusproblem å gjøre, gir mistanke om en uprofesjonell og dømmende holdning. Ikke minst fordi en ruspåvirket person etter Helsetilsynets oppfatning selvsagt skal ha den samme medisinske behandlingen som alle andre.

Vitneutsagn gir også indikasjoner om at involvert helsepersonell oppførte seg «arrogant» og «nedlatende».

En sykepleier forsøkte angivelig å fortelle at han hadde vært lenge bevisstløs, at han hadde slått seg og at han var urolig, men fikk da til svar at «la han ligge og sprelle, det er ikke så farlig». Ambulansearbeiderne avviser å ha hørt eller sagt dette.

Det er trukket frem en rekke uheldig uttalelelser fra skadestedet, så som «din jævla gris» og «nå er toget gått for deg». 

Videre uttaler en av ambulansearbeiderne, i samtale med AMK-operatøren, følgende straks de har forlatt skadestedet: 

SLAKTER AMBULANSEPERSONELLETS OPPFØRSEL: Klokka 15.00 i ettermiddag presenterte Helsetilsynet i Oslo og Akershus sin rapport etter å ha gransket den såkalte ambulansesaken i Sofienbergparkenambulansepersonellets oppførsel. Foto: CAROLINE DREFVELIN
SLAKTER AMBULANSEPERSONELLETS OPPFØRSEL: Klokka 15.00 i ettermiddag presenterte Helsetilsynet i Oslo og Akershus sin rapport etter å ha gransket den såkalte ambulansesaken i Sofienbergparkenambulansepersonellets oppførsel. Foto: CAROLINE DREFVELIN Vis mer

«Han har fått seg et slag over nesa og ligger nede og ynker seg og alt mulig sånn. Fullt av masse folk rundt - ikke sant - masse hippier og det ene med det andre....»
 
Summen av disse uttalelser blir av Helsetilsynet i Oslo og Akershus vurdert som klart diskriminerende oppførsel, som kan forstås med rasistiske overtoner.

Her er noen av utsagnene fra lydloggen:

17:21:41 ringte ambulanse 5-2 til AMK. Ambulansepersonellet 2 forklarer AMK at de har dratt fra stedet, og at de får skrive en ordentlig journal. Han sier at pasieneten har fått et slag over nesen og ligger nede.

Han «blør og ynker seg og alt mulig sånn»... «også bare reiser han seg opp når vi tar tak i han og hjelper han i armene, og så bare plutselig drar\'n fram snurrebasssen og bare pisser over beina på meg, og bortover bilen våres.»

Han sier videre at han har konferert med politiet og sagt at det er et ordensproblem.

«Han skal ikke vi ha i bilen. Når han miger meg på beina, der går grensa, uansett hvor hardt slag og tenna hans har gått.»

Senere oppstår det med en krangel mellom legevakten og AMK da de forsøker å bestille en ambulanse for å sende Ali Farah til Ullevål for CT-scanning.

Her er et utdrag fra rapporten:

Kl. 18:56:37 tar AMK samtalen opp igjen, og B forteller at personen har «rett og slett urinert på både ambulanse og ambulansepersonell før».

Sykepleieren på legevakten forklarer at det er en hastetur og at det er gjort nevrologiske funn slik at om han har tisset på noen tidligere nesten må bli av underordnet betydning.

«Masse hippier og det ene med det andre»

Hun forklarer at pasienten er «fullstendig desorientert» og ikke «som han skal være». AMK-operatør mener at politiet må følge ambulansen dersom pasieneten er utilregnelig og at han ikke kan gå på «akkord med sikkerheten på personellet han sender ut».

Sykepleieren uttaler at «dette blir for dumt», og at han får snakke med legen. Legen forklarer at pasienten er rolig og ukontaktbar. AMK sier at det går greit hvis han «begynner å bli slapp».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer