Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Masse-protester mot «patriotisk undervisning» før dagens valg i Hong Kong

Frykt for hjernevask og Mao-propaganda fikk regjeringssjefen i Hong Kong til å bøye av.

SIER NEI: Titusenvis av demonstranter utenfor regjeringsbygningene i Hong Kong viste sin motstand mot en planlagt ny «patriotisk undervisning» i Hong Kongs skoler. Demonstrantene frykter innblanding fra Kinas myndigheter. Foto: REUTERS/Tyrone Siu
SIER NEI: Titusenvis av demonstranter utenfor regjeringsbygningene i Hong Kong viste sin motstand mot en planlagt ny «patriotisk undervisning» i Hong Kongs skoler. Demonstrantene frykter innblanding fra Kinas myndigheter. Foto: REUTERS/Tyrone Siu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ei uke har titusenvis av demonstranter samlet seg foran regjeringsbygningene sentralt i Hong Kong.

De har skreket ut sin misnøye med et undervisningsprogram som etter deres mening ville hjernevaske elevene og skjønnmale Kinas herskende kommunistparti.

Bøyde av Det nye faget skulle etter planen innføres i grunnskolene i september, og i videregående fra neste høst.

I går bøyde Hong Kongs regjeringssjef Leung Chun-ying av for demonstrantene, som fredag skal ha nådd et antall på over 100.000. Han avgjorde at denne undervisningen likevel ikke skal være obligatorisk.

Avgjørelsen kom én dag før valget hvor 40 av de 70 plassene i Hong Kongs styrende lovgivende råd skal velges - men Leung har avvist at frykt for en valgsmell var grunnen.

- Progressivt og  uselvisk Kinas kommunistparti er «progressivt, uselvisk og forent».

Slik er ifølge CNN en av læresetningene i heftet til det nye faget. Hendelser som har vært ødeleggende for Kinas renommé, for eksempel massakren på Den himmelske freds plass i 1989, er utelatt.

Hungersnøden under Mao er blant temaene som «hvitvaskes» i kursmaterialet, skriver BBC.

Valg i dag Hong Kong har delvis selvstyre fra den kinesiske regjeringen, slik avtalen med Storbritannia er etter maktoverføringen 1997.
Regjeringssjefen utpekes av en liten gruppe spesielt utplukkede personer, men det er tatt skritt i retning av universell stemmegivning.

For første gang velges i dag 40 av de 70 setene i det lovgivende rådet ved direkte valg.

Det er ikke ventet at valgresultatet gjøres kjent før på mandag.

LOVPRISES: Den avdøde kommunistlederen Mao Zedong får en flatterende behandling i kursmaterialet som demonstranter nå har hindret blir obligatorisk i Hong Kongs skoler. På dette bildet fra 5. september reises bildet av Mao ved Den himmelske freds plass, også kalt Tiananmen-plassen, i forkant av den 18. nasjonale kongressen til det kinesiske kommunistpartiet i Beijing. Foto: AP/Andy Wong
LOVPRISES: Den avdøde kommunistlederen Mao Zedong får en flatterende behandling i kursmaterialet som demonstranter nå har hindret blir obligatorisk i Hong Kongs skoler. På dette bildet fra 5. september reises bildet av Mao ved Den himmelske freds plass, også kalt Tiananmen-plassen, i forkant av den 18. nasjonale kongressen til det kinesiske kommunistpartiet i Beijing. Foto: AP/Andy Wong Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media