Masseamnesti for vitner

FROGNER: 15-20 vitner har i løpet av trippeldrapssaken fortalt Nes herredsrett om kriminelle forhold de har begått. De fleste av dem vil aldri bli straffeforfulgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle som tar plass i vitneboksen blir av sorenskriver Trond Våpenstad fortalt at de ikke plikter å forklare seg om forhold som kan utsette dem for straff. Mange har likevel valgt å fortelle inkriminerende forhold om seg selv. Under normale omstendigheter ville mange av innrømmelsene trolig ha ført til straffeforfølgelse. Men i trippeldrapssaken blir disse lovbruddene og forseelsene nærmest som ei pølse i slaktetida å regne.

PER ORDERUD innrømmet i sin forklaring å ha gått til herredsretten med en forfalsket kjøpekontrakt. Han sa også at han hadde løyet i herredsretten under rettssaken mot faren om Orderud gård.

LARS GRØNNERØD fortalte Nes herredsrett at han har brukt amfetamin i perioder som ikke omfattes av tidligere dommer og siktelser. Han erkjente å ha hatt en revolver kaliber 38 illegalt, og en Ruger pistol kaliber 22, som han hevder han fikk av Per Orderud i bytte mot revolveren.

KRISTIN KIRKEMO HAUKELAND innrømmet at hun hadde kjøpt to illegale pistoler. Hun har også innrømmet å ha misbrukt narkotika over flere år.

TOMMY BENJAMINSEN opplyste at han hadde jobbet som budbilsjåfør - uten lappen. Han hevder at han var med Kristin drapsnatta, og er i den forbindelse siktet for falsk forklaring.

MORTEN RØNNEBERG innrømmet langt på vei at han hadde løyet i et rettslig avhør om trippeldrapet, da han knyttet Jan Christian Paust til trippeldrapet. - Det var bare subjektiv synsing. Jeg må ha vært helt på jordet, sa Rønneberg i retten.

VETLE HRTSKA oppga at yrket hans var «kriminell». Han fortalte at han i flere år hadde omsatt narkotika.

BRITH RØNNE , som satt inne med Kristin i Drammen kretsfengsel, fortalte Nes herredsrett at hun hadde hjulpet Kristin med å smugle brev ut av fengselet.

SYNØVE PEDERSEN , lillesøsteren til Kristin og Veronica, forklarte retten at hun og kjæresten tidligere drev et budbilfirma - men ingen av de ansatte hadde lappen.

EN 32 ÅR GAMMEL KVINNE, eksvenninne av Kristin, fortalte retten at de to hadde misbrukt dop ei natt da Kristin skal ha fortalt henne at hun sto bak attentatforsøkene.

ODD HELGE HOEL husket lite av hva som hadde skjedd da han hadde kontakt med Kristin vinteren 1998/1999, og begrunnet dette med at de hadde brukt mye amfetamin.

ARMAN VESTAD sa han hadde hjulpet Kristin med å framskaffe de to pistolene som Kristin hevder hun overleverte til ekteparet Orderud. Han fortalte også om rusmisbruk.

TOM ANDERSGÅRD risikerer å bli siktet for falsk forklaring etter at han i retten endret på sin forklaring til fordel for kompisen Lars.

TOMMY NÆSTBY fortalte at han har misbrukt amfetamin.

JAN CHRISTIAN PAUST fortalte at han hadde rundjult Tommy Næstby.

27 ÅR GAMMEL MANN , ekselsker av Kristin, har til politiet forklart at han røykte hasj med Kristin da hun skal ha fortalt ham både om attentatforsøkene og om en forestående likvidasjon av flere personer. I dag skal han etter planen vitne for Nes herredsrett.

FÅR TILSTÅELSER: Sorenskriver Trond Våpenstad informerer alle vitnene i Orderud-saken om at de ikke plikter å forklare seg om forhold som kan utsette dem for straff. Likevel har mange gjort dette.