Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massearrestasjon i Iran

Iranske studenter demonstrerte for demokrati. Nå er minst 80 arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 3.000 demonstranter samlet seg ved universitetsområdet i hovedstaden Teheran natt til onsdag. De protesterte mot det konservative prestestyret, som de anklager for å stanse reformprosessen som president Mohammad Khatami har forsøkt å sette i gang.

Det er den største protestaksjonen på flere måneder. Det hele startet, ifølge øyenvitner, med at noen hundre studenter tirsdag kveld protesterte mot planer om å privatisere universitetet. Deretter utviklet det seg til en politisk demonstrasjonen, der studentene krevde politiske reformer.

Også helt konkrete krav om tilgang til regimekritisk satellittfjernsyn, sendt av eksiliranere i USA, ble framsatt. Stadig flere sluttet seg til demonstrasjonen. Sikkerhetsstyrkene svarte med å arresterte minst 80 mennesker.

- Disse menneskene, oppmuntret av ekstremistiske krefter i utlandet, ropte ulovlige slagord, opplyste Irans minister for etterretning, Ali Yunesi.

Han la til at staten vil bruke makt for å forhindre alle ulovlige handlinger.

- Løslat politiske fanger, var et av de mer milde slagordene som ble ropt i gatene, mens passerende biler sluttet seg til koret ved å tute med bilhornene.

Angrep demonstranter

Hundrevis av politimenn blokkerte imidlertid veien til studenthjemmet hvor demonstrasjonen startet tirsdag.

Politiet stengte også etter hvert av boligområdet i sentrum av byen, og gikk, med hjelp fra militsmedlemmer og sikkerhetsfolk kledd i sivil, til angrep på demonstrantene med køller.

Søndag oppfordret USAs utenriksminister Colin Powell det iranske folk til å legge press på landets politiske og religiøse ledere.

Powell sa i et intervju formidlet av fjernsynskanalen CNN at den yngre generasjon iranere innser at landets ledelse ikke leder dem i riktig retning.

- Jeg hørte på fjernsyn at studentene hadde begynte å samle seg. Jeg kom hit for å vise Colin Powell at vi ønsker endringer, sa den 46 år gamle husmoren Parvin.

Andre mener at økt amerikansk press vil kunne føre til at konservative krefter styrkes.

- Powell bør vite at amerikansk innblanding vil kunne øke solidariteten og fastheten hos det iranske folk og samle iranerne, uttalte utenriksminister Kamal Kharrazi, ifølge iranske aviser onsdag.

Mer bråk?

Men analytikere spår mer uro i tiden som kommer, ikke minst fordi det nærmer seg årsdagen for et kjent studentopprør. I juli 1999 var samme område i Teheran åsted for tre dager med voldelige sammenstøt mellom reformvennlige studenter og sikkerhetsstyrker. Demonstrasjonene var de største siden revolusjonen i 1979.

- Det er et enormt politisk og sosialt press i det iranske samfunn. Slike protester er et uttrykk for dette, og derfor normale og uunngåelige. Vi kan vente oss flere slike protester i tiden som kommer, sier en analytiker som ikke vil stå fram med navn.

Frustrasjonene blant reformtilhengerne i Iran er stor. Mange er skuffet over den manglende suksessen til president Khatami, hvis reformer hindres av mektige konservative krefter.

Stor arbeidsløshet og frustrasjon over den strenge islamske lovgivningen bidrar også til å øke spenningen blant landets unge.

Rundt 70 prosent av befolkningen er under 30 år gamle. De lengter etter flere muligheter - og større frihet.

(NTB)

DEMONSTRERTE:</B> Tusenvis av mennesker tok sjansen på å protestere mot presteskapets diktatur i Iran. Nå blir mange straffet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media