Massearrestasjoner i Pakistan

Over 500 arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Situasjonen i Pakistan blir stadig mer kaotisk etter at president Musharraf erklærte unntakstilstand lørdag.

Nå sier pakistans statsminister Shaukat Aziz at mellom 400 til 500 mennesker er blitt arrestert siden president Musharraf innførte unntakstilstand. Han kaller arrestasjonene for «preventive tiltak» ifølge NTB.

Arrestasjonene retter seg både mot menneskerettighetsaktivister og mot Musharrafs kritikere. Blant de arresterte er Hamid Gul, tidligere leder av det pakistanske etterretningsbyrået, og en uttalt kritiker av president Musharraf. I Lahore ble over 40 menneskerettighetsaktivister arrestert under et raid i dag.

Var vitne til arrestasjoner

Politisk kommentator Atilla Amir Iftikhar i Islamabad forteller at det klokka 15.00 lokal tid var varslet om en liten demonstrasjon fra Mariot-hotellet til høyesterettsbyggningen i Islamabad. 

- Omtrent 20-30 menneskerettighetsaktivister og ca. 30 journalister var møtt fram – også et par internasjonale journalister. Fordi forsamlinger og demonstrasjoner normalt er forbudt under unntakstilstand gikk politiet til verks og arresterte omtrent 8-10 personer - deriblant menneskerettighetsaktivister og journalister, forteller Iftikhar til Dagbladet.no.

Han forteller at demonstrasjonen ikke fikk mulighet til å utvikle seg.

- Det var omtrent 70 politimenn tilstede, forteller Atilla Amir Iftikhar.

- Verste som kunne skje

ARRESTERT: Hamid Gul, tidligere leder av det pakistanske etterretningsbyrået, ble arrestert i Pakistan søndag. Foto: SCANPIX
ARRESTERT: Hamid Gul, tidligere leder av det pakistanske etterretningsbyrået, ble arrestert i Pakistan søndag. Foto: SCANPIX Vis mer

Han forteller at det er arrestert minst 500 personer i Pakistan de siste to dagene.

- Og jeg tror dette tallet øker. Demonstrasjonen her i Islamabad i dag viser at politiet/sikkerhetstjenesten vil slå hardt ned på opponenter - enten disse er journalister, advokatstanden, menneskerettighetsorganisasjoner eller politiske ledere, sier Iftikhar.

Han mener en unntakstilstand var det verste som kunne skje i Pakistan på dette tidspunktet.

- Landet har behov for mer demokratiske politiske partier, frie medier, et fungerende rettsvesen, og et fungerende sivilsamfunn. Deriblant menneskerettighetsgruppene for å motarbeide både islamistiske ekstremister og udemokratiske elementer i den nåværende regjeringen. Musharraf har egentlig styrket de udemokratiske kreftene, og slik som tidligere militaere diktatorer vil han skape et samfunn hvor de liberale og moderate kreftene blir nedkjempet gjennom autoritaere midler, mener Iftikhar.

- Overlever ikke folkets sinne

Opposisjonsleder Javed Hashmi er en av de mange arresterte i Pakistan i dag.

Hashmi er fungerende leder for Pakistan Muslim League, partiet som før ble ledet av tidligere statsminister Nawaz Sharif.

- Musharraf har ranet til seg domstolenes uavhengighet for å sikre sitt eget, ulovlige regime, men han kan ikke overleve folkets sinne, sa Hashmi til pressen da han ble ført vekk - samtidig som han viste seierstegnet med to fingre i været.

ARRESTERT: Opposisjonsleder Javed Hashmi viser seierstegnet i det han blir arrestert. Foto: SCANPIX
ARRESTERT: Opposisjonsleder Javed Hashmi viser seierstegnet i det han blir arrestert. Foto: SCANPIX Vis mer

Valget utsettes
Det planlagte valget i januar kan nå bli utsatt.

– På grunn av unntakstilstanden kan det bli gjort noen små justeringer når det gjelder valgets tidsramme og dato, sier informasjonsminister Tariq Azim Khan i dag.

– Vi håper den demokratiske prosessen vil fortsette i samme spor, legger han til.

Pakistans statsminister Shaukat Aziz sier ifølge NTB at valget kan bli utsatt med et helt år. Han påpeker imidlertid at det ikke er tatt noen avgjørelse om dette foreløpig. Valget er nå utsatt «på ubestemt tid».

Aziz sier unntakstilstanden vil vare «så lenge som nødvendig».

Stengte tv-kanaler

I går ble det meldt om razzia i en tv-stasjon, der politi truet med å beslaglegge teknisk sendeutstyr. Flere uavhengige tv-stasjoner er nå svartlagt.

Musharaffs uttalte mål er at landet nå må slåss mot den økende ekstreme islamismen i landet.

I hele går arresterte politiet flere politiske aktivister og advokater som sto i bresjen for en kampanje mot militærstyret.

Massearrestasjoner i Pakistan

Rømt fra husarrest

Mohammed Yousaf på hovedkontoret til den pakistanske menneskerettighetskommisjonen forteller at politiet har arrestert mellom 30 og 40 aktivister etter å ha raidet hovedkontoret i Lahore.

Blant de arresterte er direktøren for menneskerettighetskommisjonen, I.A. Rahman, en uttalt og tydelig Musharraf-kritiker.

Samtidig melder Sky News at den pakistanske opposisjonspolitikeren Imran Kahn skal ha rømt fra husarrest.

Den tidligere cricket-spilleren har vært en ledende opposisjonspolitiker i landet i flere år, og skal ha blitt satt i husarrest etter de omfattende arrestasjonene.

Imran Kahn skal ifølge Sky News nå befinne seg på et ukjent sted.

Den kjente opposisjonspolitikeren oppfordret pakistanerne til å demonstrere mot Musharrafs handlinger lørdag.

Slektinger forteller at han klarte å rømme fra husarresten i dag, men åtte av hans tilhengere skal fortsatt befinne seg i huset der han ble holdt fanget.

Støre beklager
- Norge beklager innføringen av unntakstilstand i Pakistan, og vi er bekymret for den videre utviklingen i landet. Det er spesielt beklagelig at unntakstilstanden griper direkte inn i rettsvesenets og medias uavhengighet, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding. 

- Det er alltid alvorlig når alminnelige demokratiske spilleregler blir satt til side. I samarbeid med andre land vil vi arbeide for at Pakistan kan avholde parlamentsvalg som planlagt. Jeg vil uttrykke håp om at situasjonen kan la seg normalisere i løpet av kort tid, slik at prosessen frem mot demokratiske valg kan bli gjenopptatt, sier utenriksministeren.

Støre sier videre at Pakistan nå møter store utfordringer både i eget land og i regionen, noe som gjør det desto viktigere at landet oppnår et legitimt og stabilt styresett.

- Vi appellerer til pakistanske myndigheter om å utvise størst mulig tilbakeholdenhet i bruk av makt i denne vanskelige situasjonen, og vi oppfordrer alle aktører i det pakistanske samfunnet til å bidra til at demokratiseringsprosessen snarest mulig kan gjenopptas, sier Jonas Gahr Støre.

<B>KAOS:</B> Politiet slo hardt ned på en demonstrasjon i Islamabad, og arresterte flere journalister og menneskerettighets-aktivister.
<B>ARRESTERT:</B> Opposisjonsleder Javed Hashmi viser seierstegnet i det han blir arrestert.
<B>RØMT:</B> Den pakistanske opposisjonspolitikeren Imran Kahn skal ha rømt fra husarrest.
<B>VERSTE SOM KUNNE SKJER:</B> Atilla Iftikhar forteller om kaos og massedemonstrasjoner i Islamabad i dag.