Massedemonstrasjon i Kabul etter at to hazara-barn ble funnet halshogd

Sju mennesker ble såret da afghansk politi skjøt mot demonstrantene.

I SORG ETTER BRUTALE DRAP:  Over 10 000 afghanere deltok i protesten mot mangel på handling fra regjeringen etter at flere hazaraer er blitt drept og dumpet på brutalt vis av ytterliggående islamister den siste tiden. Her sørger en gruppe menn over sju personer som ble drept i helga. Foto: Reuters / Mohammad Ismail / NTB Scanpxi
I SORG ETTER BRUTALE DRAP: Over 10 000 afghanere deltok i protesten mot mangel på handling fra regjeringen etter at flere hazaraer er blitt drept og dumpet på brutalt vis av ytterliggående islamister den siste tiden. Her sørger en gruppe menn over sju personer som ble drept i helga. Foto: Reuters / Mohammad Ismail / NTB ScanpxiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 10.000 hazarer demonstrerte med krav om rettferdighet etter de brutale drapene på sju hazaraer nylig.

I helga ble likene av tre kvinner, to barn og to menn som ble bortført i oktober, dumpet i provinsen Zabul. Ifølge politiet ble de halshogd av Taliban eller IS-tilhengere.

Åpnet ild Politiet skjøt varselskudd da rundt 100 demonstrantene angivelig forsøkte å klatre over porten til presidentpalasset, og helsedepartementet bekrefter at sju mennesker ble såret.

En rekke drap og bortføringer utført av ytterliggående islamister har det siste året skapt stor uro i Afghanistans befolkning, og spesielt i den forfulgte hazaraminoriteten.

Onsdagens demonstrasjon startet i et område vest i Kabul der de fleste innbyggerne tilhører hazaraminoriteten. Protestmarsjen mot presidentpalasset i sentrum av byen var fredelig, men mange er sinte både på Taliban og de væpnede islamistene som anklages for drapene, og på myndighetene som ikke klarte å beskytte dem.

Bar kistene - Den eneste måten å avverge slike forbrytelser på i framtida, er å overta alle regjeringskontorene inntil de våkner opp og tar en beslutning, sier Sayed Karim (40), en av flere tusen demonstranter som fylte hele Mazari-torget i Kabul onsdag.

Kistene med hazaraene som ble funnet med strupen skåret av i helga, ble båret gjennom folkemengden mot presidentpalasset. Blant slagordene var «Taliban begår forbrytelser, og regjeringen støtter dem».

Kunduz President Ashraf Ghani har fordømt drapene og lovet en etterforskning. Uroen blant afghanere har økt i takt med en stadig forverret sikkerhetssituasjon siden Talibans voldsomme offensiv, som toppet seg da den viktige provinshovedstaden Kunduz ble erobret i høst.

Sivile rammes daglig av konflikten. Angrepene mot hazaraer har økt risikoen for at hat mellom folkegrupper kan forpeste klimaet ytterligere i det etnisk svært mangfoldige Afghanistan.

FNs spesialrepresentant i Afghanistan slår fast at drapene er i strid med folkeretten.

- Disse hemningsløse drapene kan kvalifisere som krigsforbrytelser, og gjerningspersonene må holdes ansvarlig, sier Nicholas Haysom.

Daglige drap Drapene i provinsen Zabul sør i landet sist uke skjedde samtidig som det pågikk harde kamper mellom rivaliserende Taliban-fraksjoner og væpnede tilhengere av IS, ekstremistgruppa med base i Syria og Irak.

Demonstrantene i Kabul sier hazaraer drepes daglig på de farlige veiene mellom provinsene Ghazni, Bamyan og Wardak vest for hovedstaden, hvor Taliban kontrollerer store deler av landsbygda.

DEMONSTRASJON:  Afghanske kvinner roper slagord mot regjeringen i Kabul onsdag mens de bærer kisten til en av de sju som på brutalt vis ble drept av væpnede menn sist uke. Foto: EPA / Jaqad Jalali / NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: Afghanske kvinner roper slagord mot regjeringen i Kabul onsdag mens de bærer kisten til en av de sju som på brutalt vis ble drept av væpnede menn sist uke. Foto: EPA / Jaqad Jalali / NTB Scanpix Vis mer

- Vi er fra dette landet. Vi er nødt til å ha de samme rettighetene som andre borgere. Hvis ikke regjeringen gir oss retten til statsborgerskap, kommer vi til å overlate dette landet til pasjtunere og andre grupper, sier en demonstrant som bare oppgir at hun heter Sohaila.

Etnisk rensing I tillegg til Taliban, IS og regjeringen, er pasjtunere også blitt gjenstand for mange hazaraers raseri. Pasjtunerne er den største etniske gruppen i Afghanistan, og også den gruppen de ytterliggående islamistene rekrutterer flest krigere og tilhengere fra.

Mens de fleste hazarer er sjiamuslimer, er de fleste øvrige afghanere, inkludert Talibans medlemmer, sunnimuslimer.

Den etniske minoriteten hazaraer har gjennom flere hundre år blitt utsatt for diskriminering, etnisk rensing og overgrep i Afghanistan. På 1990-tallet ble flere tusen hazaraer massakrert i regi av Taliban og al-Qaida. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram