Massedød: - Aldri sett liknende

Ti prosent av hele bestanden har dødd bare i år. Nå frykter ekspertene at den dystre rekorden blir ettertrykkelig slått.

I FARE: Bestanden av sjøkuer i Florida er i alvorlige problemer. Hele ti prosent av bestanden har dødd bare i år, og en dyster rekord ventes å bli ettertrykkelig slått før året er omme. Her fra en tidligere anledning. Foto: Reuters / NTB
I FARE: Bestanden av sjøkuer i Florida er i alvorlige problemer. Hele ti prosent av bestanden har dødd bare i år, og en dyster rekord ventes å bli ettertrykkelig slått før året er omme. Her fra en tidligere anledning. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hendelsen ble beskrevet som en «uventet massedød-hendelse», og har fått forskere til å slå alarm.

I vinter begynte nemlig store antall døde manater, kanskje mest kjent som sjøkuer, å skylle i land i Florida. Aller mest foruroligende var den antatte dødsårsaken:

Sult.

- En krise

Mange av de døde manatene var nemlig sterkt avmagret, og det fikk varsellampene til å blinke hos ekspertene.

Nå er nemlig den rådende teorien at forskernes skrekkscenario er blitt til virkelig, skriver Washington Post.

- Vi har aldri sett liknende før. Jeg tror det er helt berettiget å kalle dette en krise. Det er ikke en overdrivelse når man ser hundrevis av manater som dør på denne måten, sier Jaclyn Lopez, direktør for den ideelle organisasjonen Senter for biologisk mangfold, som arbeider for vern av truede dyrearter.

Tallene over døde sjøkuer er voldsomme.

Bare i år er det registrert minst 761 døde manater. Det er hele ti prosent av den antatte bestanden i Florida, og prognosene tilsier at over 1000 manater kan dø i år - minst. Da vil i så fall den dystre rekorden, på 824 registrerte dødsfall i 2018, stå ettertrykkelig for fall.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer