Massedød: - Aldri sett liknende

Ti prosent av hele bestanden har dødd bare i år. Nå frykter ekspertene at den dystre rekorden blir ettertrykkelig slått.

I FARE: Bestanden av sjøkuer i Florida er i alvorlige problemer. Hele ti prosent av bestanden har dødd bare i år, og en dyster rekord ventes å bli ettertrykkelig slått før året er omme. Her fra en tidligere anledning. Foto: Reuters / NTB
I FARE: Bestanden av sjøkuer i Florida er i alvorlige problemer. Hele ti prosent av bestanden har dødd bare i år, og en dyster rekord ventes å bli ettertrykkelig slått før året er omme. Her fra en tidligere anledning. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hendelsen ble beskrevet som en «uventet massedød-hendelse», og har fått forskere til å slå alarm.

I vinter begynte nemlig store antall døde manater, kanskje mest kjent som sjøkuer, å skylle i land i Florida. Aller mest foruroligende var den antatte dødsårsaken:

Sult.

MISHANDEL: Denne sjøkua med ordet «TRUMP» risset inn i ryggen, ble observert i elva Homosassa i Florida 10. januar. Video/foto: U.S. Fish and Wildlife Service Vis mer

- En krise

Mange av de døde manatene var nemlig sterkt avmagret, og det fikk varsellampene til å blinke hos ekspertene.

Nå er nemlig den rådende teorien at forskernes skrekkscenario er blitt til virkelig, skriver Washington Post.

- Vi har aldri sett liknende før. Jeg tror det er helt berettiget å kalle dette en krise. Det er ikke en overdrivelse når man ser hundrevis av manater som dør på denne måten, sier Jaclyn Lopez, direktør for den ideelle organisasjonen Senter for biologisk mangfold, som arbeider for vern av truede dyrearter.

Tallene over døde sjøkuer er voldsomme.

Bare i år er det registrert minst 761 døde manater. Det er hele ti prosent av den antatte bestanden i Florida, og prognosene tilsier at over 1000 manater kan dø i år - minst. Da vil i så fall den dystre rekorden, på 824 registrerte dødsfall i 2018, stå ettertrykkelig for fall.

OVERRASKENDE SYN: Tyler og Lauren fikk seg en opplevelse utenom det vanlige da de padlet i elva Weki Wachee i Florida, USA. Plutselig svømte en flokk manater, ofte kalt sjøkuer, rett under padlebrettene deres. Video: SUP Weeki / Facebook Vis mer

Har funnet mulig årsak

Årsaken antas å indirekte være forurensning.

En sjøku livnærer seg hovedsakelig på sjøgress, men som følge av forurensningen i vannet rundt Florida, forsvinner mer og mer av disse plantene.

Særlig rundt ett område hvor mange sjøkuer lever og oppholder seg, er nesten alt sjøgresset forsvunnet, ifølge Washington Post.

Det er dårlig nytt for sjøkuene - og potensielt andre dyrearter.

Manatene anses nemlig å være en såkalt «sentinel»-art. Én kanarifugl, om du vil.

Før i tida ble kanarifuglene tatt med i gruver, og hvis gruvearbeiderne så fuglen segne om, var det fare på ferde. For blir «sentinel»-artene påvirket av noe, vil andre dyr seinere også kunne påvirkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer