DØD: Et tjuetalls døde havskilpadder ble funnet på strender i Mississippi i helga. Denne ble oppdaget ved Pass Christian. Det er så langt ikke kjent om de døde som følge av oljekatastrofen. Foto: AP Photo/Dave Martin/SCANPIX
DØD: Et tjuetalls døde havskilpadder ble funnet på strender i Mississippi i helga. Denne ble oppdaget ved Pass Christian. Det er så langt ikke kjent om de døde som følge av oljekatastrofen. Foto: AP Photo/Dave Martin/SCANPIXVis mer

Massedød av havskilpadder langs Mexicogolfen

Uklart om noen av tilfellene skyldes oljekatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Minst 20 havskilpadder er funnet døde på strender i Mississippi, fra Biloxi til Bay St. Louis denne helga, melder Associated Press (AP).

Kan ha spist oljeskadd fiskInkludert blant disse er den ekstremt sjeldne og truede arten Kemp's Ridley, som bare lever i dette området.

Det er så langt ikke kjent om dødsfallene har noe med med den pågående oljekatastrofen å gjøre. Moby Solangi, direktør ved institutt for forskning på marine pattedyr i Gulfport i Mississippi, sier det ikke er påvist noe søl på skilpaddene.

De kan imidlertid ha blitt syke å ha spist tilgriset fisk eller pustet inn olje, sier Solangi, og opplyser at dødsårsaken blir ikke avgjort før planlagte nekropsier i dag.

DØD: En død havskilpadde som vasket opp på stranda ved Pass Christian i Mississippi på søndag. Foto: SCANPIX/AP Photo/Dave Martin
DØD: En død havskilpadde som vasket opp på stranda ved Pass Christian i Mississippi på søndag. Foto: SCANPIX/AP Photo/Dave Martin Vis mer

Etter en oljelekkasje utenfor Mexico i 1979 ble Kemp's Ridley-skilpaddene, den minste havskilpaddearten, fraktet til renere vann med luftfartøy, opplyser AP. Dagens miljøkatastrofe presenterer nok en gang en enorm trussel mot arten, sier eksperter.

- Oljen er giftig og dreper disse dyrene. Olje som når kysten vil påvirke alt fra juvenile til voksne Kemp's Ridley, i tillegg til maten og habitatet, sier marinbiolog og skilpaddeforsker Andre Landry ved Texas A&M University til Bloomberg.

Skilpaddedød i TexasDøde havskilpadder som skylles opp om våren og sommeren, når de trekker mot strendene for å legge egg, er ikke unormalt, men eksperter sier antallet er uvanlig og bekymringsfullt høyt i år.

Også før helga ble det meldt om rundt 30 døde havskilpadder langs strender sør for Houston i Texas, som for øyeblikket ikke er omfattet av oljekatastrofen.

TRUET: Kemp's Ridley, en av de sjeldneste havskilpaddeartene, trues av oljeutslippet i Mexicogolfen. Foto: AP Photo/Joe Hermosa/SCANPIX
TRUET: Kemp's Ridley, en av de sjeldneste havskilpaddeartene, trues av oljeutslippet i Mexicogolfen. Foto: AP Photo/Joe Hermosa/SCANPIX Vis mer

Biolog Lyndsey Howell ved National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) sier til AP at dødstallet er rundt dobbelt så høyt som vanlig.

— Det pleier å øke på denne tida av året. Dette er noen flere enn vi normalt ville forventet. Vi er bekymret og holder et øye med situasjonen, sier laboratoriedirektør Roger Zimmerman, også ved NOAA, til AP.

Drepes av rekenettRekefiske kan forklare noen av skilpaddedødsfallene på Texas-kysten. Flere har sår etter nærkontakt med propeller, fiskenett og -liner, sier Lyndsey Howell. Andre er rammet av parasitter eller utmagring.

LEGGER EGG: Havskilpadder trekker mot strendene for å legge egg om våren, sommeren og høsten. Her er et avsperret rede på Cocoa Beach i Florida. Skiltet advarer mot svært strenge straffer dersom man forstyrrer. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET
LEGGER EGG: Havskilpadder trekker mot strendene for å legge egg om våren, sommeren og høsten. Her er et avsperret rede på Cocoa Beach i Florida. Skiltet advarer mot svært strenge straffer dersom man forstyrrer. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET Vis mer

Rekefiskere har påbud om å montere utstyr i nettene som lar skilpaddene unnslippe. Fiskere som ferskes uten en såkalt turtle extruder device (TED) risikerer mange tusen dollar i bøter, men mange gambler på å ikke bli tatt, sier NOAAs Zimmerman til AP.

Forskerne håper økningen i antallet døde skilpadder er en indikasjon på at bestandene har steget.

— Dette er som nåla i høystakken. Det er vanskelig å finne dødsårsaken hos et dyr som har begynt å råtne, opplyser marinbiolog Andre Landry til AP.

Sårbar bestand
Den ukontrollerte oljelekkasjen fra boreriggen «Deepwater Horizon» kan, som vist i faktaboksen til høyre, få katastrofale konsekvenser for havskilpadder, pattedyr, fisk, fugler, skalldyr og annet levende i den sårbare og biodiverse Mexicogolfen.

På åttitallet var Kemp's Ridley-skilpaddene nesten utryddet. Nå er antallet hunnskilpadder som legger egg opp i rundt 8000, sier marinbiolog Andre Landry til Bloomberg.

Til sammenlikning la 40 000 utgaver av arten egg i 1947, legger han til.

SJEKKES: De døde havskilpaddene samles inn. En nekropsi vil avgjøre dødsårsaken. Foto: AP Photo/Dave Martin/SCANPIX
SJEKKES: De døde havskilpaddene samles inn. En nekropsi vil avgjøre dødsårsaken. Foto: AP Photo/Dave Martin/SCANPIX Vis mer

Amerikanske myndigheter er svært beskyttende overfor de truede havskilpaddene, som det finnes fem arter av i Mexicogolfen, når de i perioden fra mars til oktober trekker opp på strendene for å bygge rede og legge egg.

Personer som forstyrrer reder risikerer strenge straffer i form av bøter eller fengsel.

MÅLES: En råtnende Kemp's Ridley, funnet 26. april i Texas, granskes. Foto: AP Photo/Pat Sullivan/SCANPIX
MÅLES: En råtnende Kemp's Ridley, funnet 26. april i Texas, granskes. Foto: AP Photo/Pat Sullivan/SCANPIX Vis mer