Massedød av laks i Alaska

Forskerne klødde seg i hodet. Så skjønte de at hetebølgen har skylda.

UVENTET TOPP: Varme vann har ført til en massedød av laks i Alaska. Foto: Walter Huber/Mood Board/REX
UVENTET TOPP: Varme vann har ført til en massedød av laks i Alaska. Foto: Walter Huber/Mood Board/REX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En gruppe forskere skal ha tatt turen opp langs Koyokuk-elva i Alaska, USA, etter at flere innbyggere skal ha varslet fra om laksedød. Der fant de minst 850 døde laks. Det reelle antallet anslås å være hele ti ganger høyere, skriver CNN.

En stund framsto massedøden som et mysterium for forskerne. Det var tegn til verken parasitter eller infeksjoner, og nesten all fisken hadde levedyktige egg innvendig.

Men da laksedøden kom på samme tid som en unormal hetebølge har preget Alaska-sommeren, har forskerne konkludert med at fiskene døde som følge av hetebølgen.

Varmen gjør nemlig at oksygentilførselen i vannet blir dårligere, og at laksen dermed kveles.

INVASJON: Espen Bruer fikk seg et uvanlig syn da han fisket i Sandneselva søndag. Reporter: Madeleine Liereng. Video: Espen Bruer / Privat Vis mer

- 2069-temperatur

Forskningssjef ved Cook Inletkeeper, Sue Mauger, sier til CNN at vannet også har nådd temperaturrekorder i området denne sommeren. De har målt temperaturer i området siden 2002, og har lenge forsket på temperaturene i Alaska-elvene.

Hun kommer nå med et varsko.

- 2019-temperaturen overgår den vi spådde som verst tenkelig scenario i 2069, sier hun.

Varmen påvirker fiskene på forskjellig måte, sier Mauger.

- Reint fysisk, så klarer ikke fiskene å få oksygenen til å gå gjennom magen. De får heller ikke nok energi til å gyte, og dør med friske egg i magen, sier hun.

Massedød

Her til lands har algeoppblomstring vært en stor utfordring for laksenæringen i år. Flere oppdrettsselskap var rammet nord i landet i mai, og situasjonen ble omtalt som den verste algedøden som har rammet området siden 1991.

Til sammen 13 000 tonn fisk - 7,5 millioner oppdrettslaks - har gått bort i det som omtales som en katastrofe. Det et er snakk om verdier til over 800 millioner kroner.

Det er varme, ferskvannsavrenning og stillestående hav som får skylda for den unormalt kraftige oppblomstringen av algen chrysochromulina leadbeateri. Den legger seg i gjellene til oppdrettsfisken og kveler dem.

Da Dagbladet ankom merdene ute i fjorden ble vi vitne til død fisk som lå og fløt oppå vannet. Dette er imidlertid toppen av isfjellet. På bunnen lå haugevis med død fisk det jobbes med å pumpe opp av merdene og i kasser om bord på båten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer