- Massedød blant dyr er helt vanlig

95 tilfeller i USA de siste åtte månedene.

MASSEDØDSFALL: Mye oppmerksomhet ble rettet til den lille byen Beebe i Arkansas da over 1000 døde fugler dukket opp døde. Men nå sier biologer at det er helt vanlig. Foto: AP Photo/The Advocate, Liz Condo/Scanpix
MASSEDØDSFALL: Mye oppmerksomhet ble rettet til den lille byen Beebe i Arkansas da over 1000 døde fugler dukket opp døde. Men nå sier biologer at det er helt vanlig. Foto: AP Photo/The Advocate, Liz Condo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Først falt over tusen døde fugler fra himmelen i Arkansas på nyttårsaften. Historien gikk verden rundt, og fem dager senere ble det funnet opptil 100 døde fugler i Falköping i Sverige.

Samtidig ble det oppdaget millioner døde fisk i både USA og Vietnam, mens 40 000 krabber døde i England og andre steder i verden.

Et stort antall konspirasjonsteorier om at dette var tegn på slutten for jorda som planet dukket opp i etterkant av massedødsfallene, men realiteten er en annen.

Vanlig Biologer sier til nyhetsbyrået AP slike massedødsfall skjer hele tiden og som regel ikke har sammenheng med hverandre.

Ifølge AP skjer slike dødsfall gjennomsnittlig annenhver dag enkelte steder i Nord-Amerika, men vanligvis er det verken noe man legger merke til eller noe man forsøker å koble til hverandre.

LeAnn White, som er spesialist på dyredødsfall, sier at det kan være mange årsaker til at dyr dør - helt naturlig.

- Til tider kan skyene og bekkene være dødelig, andre ganger er det sykdom og forurensning. Andre ganger er det bare et mysterium, sier hun.

95 dødsfall De siste åtte månedene har amerikanske USGS' Dyrehelsesenter registrert 95 massedødsfall blant fyr i Nord-Amerika - og White tror det finnes store mørketall.


Se Massedødsfall blant dyr på et større kart

Blant dødsfallene er 2000 flaggermus som døde av rabies i Texas, 4300 ender drept av parasitter i Minnesota og 2750 sjøfugler som mystisk døde i California.

Nyhetsbyrået AP melder at gjennomsnittlig 163 slike hendelser er rapportert inn til myndighetene hvert år, ifølge loggene til USGS.

Men når det gjelder massedødsfallene blant fugler i Arkansas skylder enkelte på nyttårsraketter, når det like greit kan være forgiftning, parasitter eller sykdom.

Biolog E.O. Wilson ved Harvard-universitetet mener årsaken til at alle roper så høyt denne gangen er teknologien som gjør det mulig å spekulere i om dødsfallene kan ha en sammenheng.

OGSÅ I SVERIGE: Opptil 100 døde fugler ble også funnet i Falköping i Sverige. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
OGSÅ I SVERIGE: Opptil 100 døde fugler ble også funnet i Falköping i Sverige. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer