- Massedød skyldtes ikke oppdrettsanlegg

Men ingen vet hvorfor stranda i Sveio var dekket av død krill.

DEKKET AV KRILL:  Stranda ved Ålfjorden var dekket av død krill i begynnelsen av september. Foto: Åge Wee
DEKKET AV KRILL: Stranda ved Ålfjorden var dekket av død krill i begynnelsen av september. Foto: Åge WeeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stranda ved Ålfjorden i Sveio var i begynnelsen av september farget lyserosa av død krill.

- De ligger i tre forskjellige lag i et 2000 meter langt belte, og stinker. Det er kjipt for alle som bor her, sa Åge Wee til Dagbladet den 1. september. Haugesunderen har hytte i området og mente årsaken kunne være avlusningsmiddelet som oppdrettsanleggene i fjorden bruker.  

Dette blir nå avvist av Havforskningsinstituttet. De har gjort analyse av krillen, for å sjekke om de kunne finne rester av de kjemiske stoffene som hadde blitt brukt til avlusning i området.

- Det ble ikke funnet noen restkonsentrasjone av de tre stoffene vi analyserte for, sier forsker Ole Samuelsen ved Havforskningsinstituttet i en pressemelding.

Kjenner ikke årsaken De tre stoffene de har analysert for er azametiphos, deltamethrin og cypermethrin.

- Vi vet ikke hva som var årsaken til at krillen døde i Ålfjorden i høst. Det har vært observert liknende tilfeller andre steder, men heller ikke da har man klart å finne årsaken, sier Samuelsen.

Mattilsynet var også tidlig ute med å avkrefte teorien om at det var lusemiddel som var årsaken til massedøden. Cecilie Ihle, koordinator for fiskehelse i Mattilsynet, opplyser at to av anleggene i Ålfjorden nylig er blitt avluset.

- I dette området er det ikke store mengder fisk som har vært i anleggene. Når de avluser, tar de tett presenning rundt noten, før de tilsetter lusemiddelet. Når presenningen slippes opp, er det såpass lite rester igjen, at dette fort fortynnes ut i fjorden, sa koordinator for fiskehelse i Mattilsynet, Cecilie Ihle, til Bergens Tidende i begynnelsen av september. 

Flere tilfeller Hun fortalte også at det ikke er brukt nye lusemidler i fjorden, og viste til at Mattilsynet får meldinger om døde skalldyr fra tid til annen.

 - Det henger ikke nødvendigvis sammen med beliggenheten av oppdrettsanlegg. Dette skjer fra tid til annen, uten at det er en åpenbar forklaring, sa Ihle til Bergens Tidende.

Dagbladet har tidligere omtalt slike tilfeller. I 2012 ble flere titalls tonn sild funnet på ei strand i Troms.

Den gang var forklaringen at silda kan ha blitt skremt på land av rovfisk som sei.

LIKNENDE TILFELLER:  I 2012 var stranda på Kvænes i Troms dekket av død sild. Foto: JAN-PETTER JØRGENSEN
LIKNENDE TILFELLER: I 2012 var stranda på Kvænes i Troms dekket av død sild. Foto: JAN-PETTER JØRGENSEN Vis mer