Massedrapene planlagt på kafé

Terroraksjonene i Istanbul ble planlagt på nettkafé.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsaksjonene mot en britisk bank og det britiske konsulatet i Istanbul ble planlagt på en internettkafé og samordnet med terrornettverket al-Qaida, skriver Daily Telegraph.

Politiet i Tyrkia skal ha beslaglagt pc'er på nettkafeen Merkezi i den øst-tyrkiske byen Bingol. Kafeen eies av familien til Gokhan Elaltintas, som ifølge politiet var en av selvmordsbomberne som angrep de jødiske synagogene i Istanbul for åtte dager siden.

Etterforskerne har også navngitt Azad Ekinci og Feridun Ugurlu, også de fra Bingol, som hovedmistenkte i angrepene på konsulatet og kontorene til storbanken HSBC torsdag. 32 mennesker ble drept og rundt 400 såret i det siste angrepet.

Delt by

To selvmordsbombere skal ha utført angrepene på synagogene lørdag 15. november. 23 mennesker ble drept i terroraksjonene.

Binmgol beskrives som en delt by. Den ligger ganske nær Tyrkias grenser mot Iran og Syria og skal ha flere forbindelser til terrorisme. Deler av befolkningen sympatiserer med militante kurdiske grupper, mens andre karakteriseres som tyrkiske nasjonalister.

De fire antatte selvmordsbomberne, fjerdemann navngis som Mesut Cabukm, skal alle ha besøkt andre land i Midtøsten og kan ha fått terrortrening utenlands før de vendte hjem til Bingol.

Den britiske avisa antyder også at eksperter fra terrornettverket al-Qaida kom til Tyrkia for å hjelpe selvmordskandidatene med å konstruere bombene, plukket ut målene og planlegge aksjonene.

I alt 18 personer er pågrepet etter bombeangrepene i Istanbul. Politiet frykter nå at al-Qaida har infiltrert fundamentalistiske grupper i flere byer og at sovende celler kan aktiveres gjennom meldinger på nettet.

Tyrkisk politi har distribuert dette bildet av Azad Ekinci, en av fire mistenkte selvmordsbombere. Han skal ha vært medlem av organisasjonen Ibda-C ("Islamsk front av kjempere for Det store Øst").
Etterforskere gransker området utenfor Neve Shalom-synagogen som ble rammet av bombeterror på sabbaten.