TVANGSINNLAGT: Den tidligere soldaten som drepte tolv mennesker på en bar i California, ble tidligere i år vurdert tvangsinnlagt etter en voldsom krangel med sin mor. Foto: AP/Scanpix
TVANGSINNLAGT: Den tidligere soldaten som drepte tolv mennesker på en bar i California, ble tidligere i år vurdert tvangsinnlagt etter en voldsom krangel med sin mor. Foto: AP/ScanpixVis mer

Massedrapsmannen i California ble undersøkt for psykisk lidelse

Den tidligere soldaten som drepte tolv mennesker på en bar i California, ble tidligere i år vurdert tvangsinnlagt etter en voldsom krangel med sin mor.

Ian David Long (28) ble funnet død på åstedet for skytemassakren i Thousand Oaks utenfor Los Angeles. Politiet tror han tok sitt eget liv etter å ha skutt og drept tolv mennesker onsdag kveld lokal tid.

Massedrapet fant sted bare halvannen uke etter at elleve medlemmer av en jødisk menighet ble skutt og drept av en høyreradikal mann i en synagoge i Pittsburgh.

GJERNINGSMANNEN: Ian David Long (28) ble funnet død på åstedet for skytemassakren i Thousand Oaks utenfor Los Angeles. Politiet tror han tok sitt eget liv etter å ha skutt og drept tolv mennesker onsdag kveld lokal tid.

(California Department of Motor Vehicles via AP)
GJERNINGSMANNEN: Ian David Long (28) ble funnet død på åstedet for skytemassakren i Thousand Oaks utenfor Los Angeles. Politiet tror han tok sitt eget liv etter å ha skutt og drept tolv mennesker onsdag kveld lokal tid. (California Department of Motor Vehicles via AP) Vis mer

Øyenvitner i Thousand Oaks har fortalt hvordan gjerningsmannen kastet en røykgranat og skjøt ned tilfeldige studenter. En politimann som tok seg inn i lokalet, ble også drept.

Motivet bak ugjerningen er fortsatt ikke kjent. Men helsepersonell som undersøkte Long tidligere i år, mistenkte at han led av posttraumatisk stressyndrom.

Naboer reagerte

Den tidligere soldaten bodde sammen med sin mor i en forstad til Los Angeles. Naboer har reagert på flere svært voldsomme krangler mellom mor og sønn.

Under en krangel i april med roping og høye smell valgte naboen Tom Hanson (70) å tilkalle politiet.

- Jeg var bekymret fordi jeg visste at han hadde vært i militæret, sier Hanson til nyhetsbyrået AP.

Politifolkene tilkalte eksperter på psykiatri for å få undersøkt Longs mentale helse. De mente det ikke var grunnlag for å tvangsinnlegge ham – men mistenkte at han led av posttraumatisk stressyndrom.

Stasjonert i Afghanistan

Long vervet seg til det amerikanske marineinfanteriet da han var 18 år gammel. Her fikk han ansvaret for å håndtere maskingevær.

19 år gammel giftet han seg, men ekteskapet tok slutt et par år senere mens Long var utplassert i Afghanistan.

Da Long åpnet ild inne på Borderline Bar & Grill i Thousand Oaks, var flere hundre mennesker til stede. Baren arrangerte country-kveld med line dance for studenter.

Panikk brøt ut, men mange klarte å flykte ut av bygningen da Long måtte lade om pistolen sin. Han benyttet et ulovlig magasin med ekstra stor kapasitet.

Overlevende fra Las Vegas

Blant dem som deltok på country-arrangementet, var det flere overlevende etter skytemassakren i Las Vegas i fjor.

En av dem, Telemachus Orfanos (27), ble onsdag skutt og drept. Brendan Kelly (22) er blant de overlevende – for andre gang på litt over et år.

- Du får frysninger oppover ryggen. Du tror ikke det kan være virkelig en gang til, forteller Kelly.

I likhet med gjerningsmannen har Kelly bakgrunn fra marineinfanteriet U.S. Marines. Han hjelp en kvinne ut av baren og brukte førstehjelpskunnskaper fra militæret til å stanse blødningen til en venn med en skade i armen.

Krever nye våpenlover

Kelly forteller at Borderline Bar & Grill er blitt et samlingssted for overlevende etter skytemassakren i Las Vegas. Begge massedrapene rammet folk som liker countrymusikk.

I Las Vegas ble 58 mennesker drept i den verste skytemassakren i USA i moderne tid. Hva som var gjerningsmannens motiv, er aldri blitt kjent.

Moren til Telemachus Orfanos, Susan Schmidt-Orfanos, krevde torsdag strengere våpenlover i USA.

- Jeg ønsker ikke bønner eller varme tanker. Jeg vil at de drittsekkene i Kongressen vedtar strengere våpenlover, sa hun til en lokal TV-stasjon med en stemme som skalv av raseri.

Det demokratiske partiet, som akkurat har oppnådd flertall i Representantenes hus, varsler at de vil prøve å få vedtatt strengere regulering av håndvåpen. Tidligere er slike forsøk blitt stanset av Republikanerne og president Donald Trump, som mener det er viktig å forsvare amerikanernes grunnlovsfestede rett til å bære våpen.