I RETTEN: Dylann Roof møtte fredag til fengslingsmøte i Charleston i Sør-Carolina etter at ni personer ble skutt og drept i en kirke onsdag. Av sikkerhetshensyn måtte han sitte i et adskilt rom. Foto: Centralized Bond Hearing Court, of Charleston, S.C. via AP
I RETTEN: Dylann Roof møtte fredag til fengslingsmøte i Charleston i Sør-Carolina etter at ni personer ble skutt og drept i en kirke onsdag. Av sikkerhetshensyn måtte han sitte i et adskilt rom. Foto: Centralized Bond Hearing Court, of Charleston, S.C. via APVis mer

Massedrapsmannen viste ingen følelser da han fikk tilgivelse fra ofrenes familier

Fengslingsmøte etter kirkemassakre i Sør-Carolina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): USA er i sjokk og sorg etter at Dylann Roof (21) onsdag skjøt vilt rundt seg og drept ni i Emanuel African Methodist Epsicopal Church i Charleston i Sør-Carolina. Fredag var det fengslingsmøte.

Mens pårørende til de ni som ble drept uttrykte tilgivelse, sto Roof i stripete fangedrakt og hørte på uten å vise noen følelser.

- Jeg vil aldri være i stand til å holde henne igjen, men jeg tilgir deg. Ha barmhjertighet for sjela di. Du såret meg. Du såret mange mennesker, men Gud tilgir deg, og jeg tilgir deg, sa datteren til drapsofferet Ethel Lance, ifølge CNN.

- Vi må tilgi Felicia Sanders var selv i kirka da Roof begynte å skyte, og er mora til et av de ni ofrene, Tywanza Sanders.

- Hvert fiber i kroppen min verker, og jeg vil aldri bli det samme igjen. Som vi sa i bibelstudiegruppa, satte vi pris på deg. Men måtte Gud ha barmhjertighet for deg, sier Sanders.

- Jeg er i en prosess, og jeg erkjenner at jeg er veldig sint. Min søster lærte meg at vi er familien som ble bygget på kjærlighet. Vi har ikke plass til hat. Vi må tilgi, sier Bethane Middleton-Brown, søsteren til den drepte pastoren DePayne Middleton-Doctor, ifølge New York Times.

Roofs egen familie uttrykker også kondolanser etter hendelsen.

- Ord kan ikke beskrive vårt sjokk, sorg og vantro for det som skjedde den kvelden. Vi er knust og bedrøvet for det som skjedde. Vi gir våre bønner til alle de som er rammet av disse hendelsene, sier Roofs familie i en uttalelse via hans offentlig oppnevnte forsvarer.

Selv sa Roof knapt noe som helst under fengslingsmøtet. Han svart ja og nei på spørsmål fra dommeren om han var arbeidsledig, og sa at han var 21 år gammel. Selv satt han av sikkerhetshensyn på et separat rom fra tilhørerne i rettssalen, som bare kunne se ham via en videooverføring. Dermed kunne han bare høre, men ikke se tilhørerne.

Rasekrig Roof har innrømmet at han skjøt og drepte menneskene han satt i en bibelstudiegruppe sammen med i den historiske afroamerikanske kirken for å starte en rasekrig, ifølge politiet.

- Nei, dere har voldtatt våre kvinner, og dere tar over landet. Jeg må gjøre det jeg må gjøre, skal Roof ha sagt da et mannlig skuddoffer ba om nåde, ifølge Sylvia Johnson, som overlevde skytingen.

Myndighetene i Sør-Carolina har også lagt ut et bilde av Roof på Twitter, som viser ham i en jakke med flagg fra Sør-Afrika under apartheid-regimet, og et flagg fra Rhodesia, den tidligere britiske kolonien, som ble styrt av en hvit minoritet fram til uavhengigheten i 1980.

BØNN: Folk samlet seg tl bønn etter masseskytingen i Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston i Sør-Carolina. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP
BØNN: Folk samlet seg tl bønn etter masseskytingen i Emanuel African Methodist Episcopal Church i Charleston i Sør-Carolina. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP Vis mer

På fredagens fengslingsmøte fikk Roof en kausjon på 1 million dollar for å være i besittelse av våpen. En annen dommer skal vurdere fengsling som følge av de ni drapssiktelsene, men det er særdeles usannsynlig at Roof slipper ut av fengselet.

Den republikanske guvernøren i Sør-Carolina, Nikki Haley har allerede tatt til orde for dødsstraff.

- Vi vil absolutt at han skal dømmes til døden. Han er en person fylt med hat, sier hun til NBC News.

- Snakket i fylla Mye er fortsatt uklart om Roof, hvorvidt han la planer sammen med andre og hans mentale tilstand, men bildet som begynner å tegne seg, er av en ung mann som holdt seg mye for seg selv.

Joey Meek gikk på skole sammen med ham, men de så hverandre ikke på fem år, før de flyttet inn i samme bolig for én måned siden. Han sier at Roof var stille og rolig bortsett fra en kveld hvor han drakk seg full på en liter vodka og begynte å snakke om sine vage planer om å starte en rasekrig.

- Han ville at hvite skulle være med hvite og svarete med svarte. Men ingen tok ham seriøst, sier Meek til CNN.

Stadig flere omtaler skytemassakren som hatkriminalitet, og president Barack Obama gjentok i går sitt krav om strengere våpenkontroll.

- Hvert land har ustabile, hatefulle personer. Det som er forskjellig er at ikke alle land er oversvømt med lett tilgjengelige skytevåpen, sier Obama, ifølge New York Times.

I SORG: USA er i sorg etter nok en skytemassaker. Folk samler seg utenfor Emanuel AME Church i Charleston. Foto: AFP PHOTO/MLADEN ANTONOV
I SORG: USA er i sorg etter nok en skytemassaker. Folk samler seg utenfor Emanuel AME Church i Charleston. Foto: AFP PHOTO/MLADEN ANTONOV Vis mer