Masseflukt fra Irak

Flere hundre tusen irakere flykter fra vold og en usikker framtid i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMMAN (Dagbladet): De som er i stand til det og har penger, flykter fra krigen i Irak. De fattigste reiser til nabolandet Syria fordi det er billig der, de med litt mer penger reiser til Jordan og de rike til de arabiske Gulf-landene og Europa hvis de får visum.

-  Da okkupasjonen begynte flyktet først de som hadde dratt nytte av Saddam Husseins regime. Deretter har den økende volden ført til at flere og flere velger å forlate landet, sier irakere til Dagbladet.

Masseflukt til Jordan

I mange familier fortsetter mannen å jobbe i Irak hvis han ikke finner arbeid i eksillandet, der kona og barna bor i trygghet.

Mange, særlig velstående, har all grunn til å frykte at barna blir utsatt for kidnapping.Ifølge den norske konsulen i Bagdad, Aram Seremjian, bor det nå over 500 000 irakere i nabolandet Jordan. Det er ikke kjent hvor mange irakere som totalt har forlatt Irak etter at Saddam Husseins regime ble styrtet.

Seremjian, som er armensk iraker, og hans familie flyktet etter at hjemmet deres ble angrepet med en bilbombe for litt over et år siden. Siden har de bodd i Jordans hovedstad Amman, der de tilbrakte lang tid på sykehus for å lege skadene de fikk i angrepet.

Familien er livredd for å reise tilbake til Bagdad. -  For to dager siden kom en vennefamilie av oss tilbake til Amman fra Bagdad. Etter et år i Amman bestemte de seg for å reise tilbake til Irak for å selge alt de eier, ta med seg verdisakene sine og flytte. På veien tilbake til Amman, ble de ranet av en væpnet gjeng som stjal alt de eide, forteller Seremjian.

-  Ingen vet når dette skal ende. Vi aner ikke når vi kan reise hjem, sier han.

PÅ FLUKT: Den norske konsulen i Bagdad, Aram Seremjian har flyktet til Jordans hovedstad Amman. Han er stolt over å være ridder av St. Olavs Orden. Foto: Ole Walberg, Scanpix
PÅ FLUKT: Den norske konsulen i Bagdad, Aram Seremjian har flyktet til Jordans hovedstad Amman. Han er stolt over å være ridder av St. Olavs Orden. Foto: Ole Walberg, Scanpix Vis mer

Selvmordsaksjon

Den irakiske 13-barnsfaren Hassans mor er sunni, faren er sjia og selv kaller han seg bare muslim. Han bor i bydelen Dora i Bagdad, et område der det bor flest sunnimuslimer.

Han en velstående mann som har for mye å miste ved å reise fra Irak. Hassan, som ikke vil stå fram med sitt egentlige navn, befant seg rundt 100 meter fra en selvmordsaksjon mot bensinstasjonen midt i sentrum av Bagdad. Over 20 mennesker ble drept.

-  Jeg lurer på hvordan det går med dem som ble såret, hvordan de skal leve videre, sier Hassan alvorlig på en elendig telefonlinje fra Bagdad. Det kunne vært ham.En 31 år gammel sjiamuslimsk jurist fra bydelen Karkh i Bagdad, som vil være anonym, er enig.

Han mener stadig flere irakere, både sunnier og sjiaer, finner at hverdagen blir så håpløs at de reiser.

Som under Saddam

-  For å få jobb i det offentlige må man tilhøre et av de religiøse sjiapartiene al-Dawa eller SCIRI, sier han og andre irakere Dagbladet har snakket med.

Partiene utsteder brev og identifikasjonspapirer som bevis.

Det minner stygt om Saddams Husseins forhatte Baath-regime, da irakerne måtte være medlem av Baath-partiet for å få jobb.

TELTLEIR: Mange irakske flyktninger bor mer eller mindre midlertidig i denne teltleiren på den jordanske grensa.