Masseflukt fra Somalias hovedstad

10.000 mennesker har flyktet fra Mogadishu den siste uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 10.000 mennesker har flyktet fra Somalias hovedstad Mogadishu den siste uken, opplyser FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Selv flyktninger som nylig hadde returnerte til Mogadishu, gjør nå vendereis av frykt for sin egen sikkerhet.

- Utsiktene til nok en runde med harde kamper har atter en gang fått mange sivile til å ta veien fatt, heter det i en kunngjøring fra UNHCR.

Bare 125.000 av de anslagsvis 400.000 sivile som flyktet fra de harde kampene som raste i Mogadishu mellom februar og mai, har returnert til hovedstaden, konstaterer UNHCR.

Strømmen av flyktninger går nå i stedet den andre veien, samtidig som tallet på internt fordrevne øker i byen.

Freden har langt fra senket seg over Mogadishu etter at etiopiske styrker rykket inn i desember og jaget byens islamistiske makthavere på flukt.

Veibomber, angrep mot regjeringskontorer, attentater og skuddveksling i gatene er fortsatt dagligdags, og sivile havner ofte i kryssild.

Situasjonen står i skarp kontrast til halvåret da islamistene styrte, da Mogadishu fikk et etterlengtet avbrekk i anarkiet som har hersket siden begynnelsen av 1990-tallet.

ETIOPISKE TROPPER: Etiopiske tropper patruljerer i gatene i Mogadishu. I desember i fjor rykket Etiopia inn i Mogadishu og jaget islamistene på flukt. Foto: MOHAMED ABDULLE HASSAN SIIDI /AP/SCANPIX
ETIOPISKE TROPPER: Etiopiske tropper patruljerer i gatene i Mogadishu. I desember i fjor rykket Etiopia inn i Mogadishu og jaget islamistene på flukt. Foto: MOHAMED ABDULLE HASSAN SIIDI /AP/SCANPIX Vis mer

Islamistiske opprørere anklages for å stå bak mye av den nåværende volden, men rivaliserende klaner beskyldes også for å bidra til anarki.

(NTB)