Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Masseflukt fra Tyrkia

ANKARA (NTB-REGNAR HANSEN): Den største menneskerettsgruppen i Tyrkia beskylder landets regjering for å framprovosere kurdernes flukt gjennom å føre den brente jords taktikk sørøst i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er staten selv som tvinger disse menneskene ut på en livsfarlig flukt, sier lederen for menneskerettighetssammenslutni ngen, Akin Birdal til den engelskspråkelige avisen Turkish Daily News.

Birda kommer med uttalelsen etter at rundt 1.200 flyktninger - flertallet av dem tyrkiske kurdere - den siste tiden er ankommet Italia i overfylte båter.

Rotløse kurdere

En stor del av Tyrkias ca 10 millioner kurdere bor i den sørøstlige delen av landet, der militæret siden 1984 har vært i krig med den væpnede kurdiske separatistbevegelsen Det kurdiske Arbeiderparti, PKK.

Birdal forteller at den tyrkiske hærens praksis med å tvangsevakuere over 3.000 landsbyer for å hindre befolkningen eventuelt å støtte PKK-medlemmer, har gjort minst tre millioner kurdere rotløse i Tyrkia.

- Presset på folk som er tvunget til å flykte er ikke opphørt, sier Birdal som nå vil reise til Italia for å se nærmere på flyktningesituasjonen.

Diplomatisk feide

Båtlastene med flyktninger i romjulen har utløst en diplomatisk feide mellom nordlige og sørlige EU-land. Særlig Tyskland har irritert seg kraftig over den italienske presidenten Oscar Luigi Scalfaros nyttårstale, der budskapet til kurdiske asylsøkere var at Italia vil ta imot dem med åpne armer. Italia er satt under sterkt press fra andre EU-land for å skjerpe grensekontrollen.

Tyskland, som allerede huser to millioner tyrkere, blant dem 500.000 kurdere, ser seg som kurdernes endelige reisemål. Regjeringen Kohl vil i et valgår ikke ha noen ny innvandringsbølge som kan undergrave den politiske støtten blant mange tyskere som synes at grensen for lengst er nådd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!