Massegrav i Tora Bora

Canadiske styrker har funnet massegrav der levningene av flere al-Qaidas og Talibans ledere trolig ligger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canadiske styrker som har gjennomsøkt krigsskueplassen i Tora Bora, har funnet en massegrav som kan inneholde likene av flere sentrale personer i Taliban og terrororganisasjonen al-Qaida. Men Osama bin Laden er trolig ikke blant dem, opplyste canadierne i dag.

Fjellområdet i det østre Afghanistan var åsted for en stor alliert offensiv mot restene av Taliban-regimet og al-Qaida-styrker i desember. Da våpnene stilnet, trakk USA det meste av styrkene tilbake uten å undersøke området grundig.

Sist lørdag ble derfor 400 canadiske soldater, støttet av amerikanske soldater og spesialister, fløyet til området for å undersøke grottene der fundamentalistene holdt seg skjult.

Æresgrav

Lokale afghanere viste dem vei til en gravplass som tilsynelatende fungerte som et minnesmerke over ledende falne. Gravstedet var opplyst og skal regelmessig ha blitt besøkt av pilegrimer.

Canadierne avdekket 23 døde og tok prøver for DNA-analyse. De tror ikke bin Laden var blant de døde.

- Vi håpet sjefen var der, sier oberstløytnant Pat Stogran, som ledet den canadiske styrken. - Vi vet at livvaktene hans var i området.

Men ingen av de døde er ifølge canadierne så høye som bin Laden. De regner derimot med å ha funnet levningene av flere av medarbeiderne hans.

Amerikanske etterretningskilder er på bakgrunn av forhør og avlytting at bin Laden befant seg i Tora Bora under kampene. De sier det er en viss sjanse for at den saudiske mangemillionæren ble drept under offensiven, men at han mest sannsynlig kom seg unna.