Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massegrav med over 40 lik funnet i oldtidsbyen Palmyra

Blant de døde er offiserer, soldater og deres familier.

FANT MASSEGRAV: Palmyra har vært kontrollert av IS i omlag ti måneder. I påsken ble oldtidsbyen gjenerobret. I dag kommer det meldinger om at det er funnet en massegrav i byen. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / Scanpix
FANT MASSEGRAV: Palmyra har vært kontrollert av IS i omlag ti måneder. I påsken ble oldtidsbyen gjenerobret. I dag kommer det meldinger om at det er funnet en massegrav i byen. Foto: Omar Sanadiki / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I oldtidsbyen Palmyra har syriske regeringsstyrker funnet en massegrav, skriver blant annet nyhetsbyrået Reuters.

De døde skal ha bestått av en gruppe offiserer, soldater og andre medlemmer av en regjeringssympatiserende milits, samt deres pårørende, melder nyhetsbyrået.

I graven er det funnet over 40 lik.

Gjenerobret Det er bare en uke siden den syriske hæren gjenerobret den syriske oldtidsbyen, etter at den hadde vært kontrollert av terrorgruppa IS siden mai i fjor.

Ifølge overvåkningsgruppa Syrian Observatory for Human Rights har IS henrettet minst 280 mennesker i Palmyra i løpet av denne perioden. Det romerske teateret i oldtidsbyen er ett av stedene som skal ha blitt bukt til offentlige henrettelser.

Da både oldtidsbyen og den moderne provinsen Palmyra ble gjenerobret i påsken både oldtidsbyen framkom det at IS hadde ødelagt to store templer og andre kulturminner i byen - men at det også var ruiner som fortsatt sto igjen, blant annet et romersk amfiteater.

«Krigsforbrytelse» Byen står på UNESCOs verdensarvliste. Ifølge FN sprengte IS tempelet Baal Shamin i fjor.

IS detonerte eksplosiver i det eldgamle tempelet 23. august, en handling UNESCO har kalt en «krigsforbrytelse» med mål om å utslette et av Syrias største symboler på kulturell mangfoldighet. De mener også at ødeleggelsene innebærer et ubeskrivelig stort tap for menneskeheten, ifølge AFP.

En Unesco-ekspert på syriske kulturarv er sterkt i tvil om hvorvidt IS' ødeleggelser i oldtidsbyen Palmyra kan repareres.

- Alle er opprømt fordi Palmyra er «befridd», men vi skal ikke glemme at svært mye er ødelagt. Jeg tviler sterkt på evnen til å gjenoppbygge stedet, selv med internasjonal bistand, sier Annie Sartre-Fauriat, som tilhører en Unesco-oppnevnt ekspertgruppe på syrisk kulturarv.

VERDENSARV: Palmyra står på UNESCOs verdensarvliste. IS detonerte eksplosiver i det eldgamle tempelet 23. august i fjor, en handling UNESCO har kalt en «krigsforbrytelse» med mål om å utslette et av Syrias største symboler på kulturell mangfoldighet. Foto: AP / Scanpix
VERDENSARV: Palmyra står på UNESCOs verdensarvliste. IS detonerte eksplosiver i det eldgamle tempelet 23. august i fjor, en handling UNESCO har kalt en «krigsforbrytelse» med mål om å utslette et av Syrias største symboler på kulturell mangfoldighet. Foto: AP / Scanpix Vis mer