«Massegravene vekker gru og skam»

Beograd 27. juni. Den serbiske regjeringen har ikke mer å si i Kosovo-Metohija-området - naturlig nok ettersom den var NATOs offisielle fiende under krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Men hva er poenget med å la UCK og forskjellige bander bryte ned hele forvaltningen ved å jage funksjonærene bort, plyndre utstyr, ødelegge arkivene? Sjøl dårlig forvaltning er bedre enn ingen. Universitetet i Pristina hadde noen gode lærere og forskere, men var i det hele ingen ting å skryte av. Det blir likevel ikke bedre når dårlige serbiske lærere og forskere fordrives og t.o.m. drepes og erstattes av like dårlige albanske lærere og forskere. Eller kanskje enda dårligere fordi de har vært utenfor universitetet i mange år. Det samme gjelder sykehusene, kommunale tjenester, den offentlige transporten. Den plyndringen som foregår nå, er ikke det spor bedre enn den som skjedde før, og som etter manges mening her var et viktigere motiv enn etnisk rensning av albanere.

Nå har UCK også kastet seg over omkring 150000 sigøynere som bor i området. Da NATO begynte bombingen, var det med full klarhet om hva som kom til å skje med albanere. Og hva som ble sagt gang på gang kom til å skje. Resultatet graver man opp nå. Når NATO ikke gjør noe for å beskytte den ikke-albanske befolkningen mot UCK, er det også i full bevissthet om hva som skjer.

Er det for å la albanere hevne seg og deretter roe seg ned? Jeg tror ikke at vanlige albanere tørster etter hevn. Er det for å gjøre området etnisk rent og dermed lettere å forvalte? Eller er det for å få påskudd godt nok til å gjøre kort prosess med UCK uten å skape for mye røre i opinionen i Vesten?

Massegravene i Kosovo-Metohija vekker mye gru og skam her. Også mistro og likegyldighet. Men få tør snakke rett ut, for redselen for forbryterne er stor. Beskjed formidles for det meste med litt lavere stemme som under krigen. Men samtidig kan man også høre at av de mange, også meget høytstående og dekorerte personer i Kroatia, som har begått krigsforbrytelser mot serbere, er ytterst få blitt tiltalt og ingen dømt, at ikke en eneste av massegravene i Kroatia som serbere er begravd i, er blitt undersøkt, og at Krigsforbryterdomstolen i Haag ikke fører en eneste rettssak mot noen som har begått krigsforbrytelser mot serbere.

Reservesoldatene har opphevet blokaden av veiene. De skal ha fått utbetalt omkring to tusen kroner hver for nesten tre måneders tjenestegjøring under krig.

Presset mot opposisjonelle grupperinger og medier øker merkbart.

Etter opplysningene fra NATO finnes det omkring elleve tusen ikke-eksploderte klasebomber. Det vil ta mange år før de er fjernet.

I dag har det vært bare to lyse innslag i mediene. For det første sendte en ellers avskyelig tv-stasjon opptak fra en gammel konsert med visesangeren Dorde Balasevic, en av de fremste figurene på den alternative scenen, i mangt og mye symbolet på antikrigskunst. Og nå slipper radio- og tv-stasjonene å overføre regjeringskontrollerte nyheter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer