Masseinvasjon i Washington

De kommer, det er milliarder av dem, og de forserer alle hindre. USAs hovedstad Washington D. C. og mange delstater øst i landet forbereder seg på en invasjon - av sikader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sikader er insekter som kan bli 2,5 centimeter lange og kjennetegnes ved blåsvarte kropper og glassklare vinger. Hvert 17. år blir larvene av en bestemt type sikader til pupper, som krabber opp av jorda og utvikler seg til ferdige insekter.

De lever bare en kort stund, men i løpet av denne perioden kan de gjøre stor skade på avlinger og andre vekster. Ordet «sikade» kommer fra det latinske ordet cicada, som er navnet på en type gresshopper.

Bibelsk plage?

Enkelte forskere tror at «gresshoppesvermene», som Bibelen omtaler som den åttende landeplage, i virkeligheten kan ha bestått av sikader. Men sikadene er ikke gresshopper og skiller seg fra dem på flere viktige områder - blant annet er de langt mer ødeleggende.

Fra midten av mai til midten av juni finnes sikadene så å si over alt i det østlige USA: I trærne og på bakken, på fortauene og svirrende rundt beina på folk. På ett mål, altså rundt 1.000 kvadratmeter, kan det befinne seg opptil en kvart million av disse insektene.

Mange amerikanere husker 1987 som det store sikadeåret. - Det var som i en skrekkfilm av Alfred Hitchcock, det var overveldende, man må ha opplevd det for å forstå hvilket sjokk det var, sier en kvinne i Washington-området til nyhetsbyrået DPA.

Brukte racketforsvar

Tennisracketer viste seg som det mest effektive våpenet i kampen mot denne invasjonen. Men selv om racketsvingerne drepte tusener, kom millioner av andre sikader i nye angrepsbølger som forsuret dagliglivet i mange uker.

Bryllup måtte utsettes, friluftskonserter med kammermusikk avlyses fordi insektene overdøvet musikerne, og grillfester var ikke til å tenke på fordi maten var dekket av sikader før den havnet på grillen. Få ville spise insektene, selv om de skal være rike på proteiner.

Det er heller ikke til særlig trøst at sikader ikke stikker eller biter, og at de rammes av massedød så snart de har paret seg og hunnene har lagt egg.

Men kanskje hjelper det å tenke på at når årets invasjon er over, kommer neste bølge ikke før i 2021.

(NTB)

DEN ÅTTENDE LANDEPLAGE: Det spekuleres i om sikadene som nå invaderer USA også er den typen insekter som omtales i bibelen som den åttende landeplage.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer