MASSEJAKT: Regjeringen i Tanzania har startet en offisiell jakt på homofile, og ber publikum om hjelp. Målet er å utrydde homofili. Foto: NTB Scanpix
MASSEJAKT: Regjeringen i Tanzania har startet en offisiell jakt på homofile, og ber publikum om hjelp. Målet er å utrydde homofili. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tanzania vil utrydde homofili

Massejakt på homofile: Danmark holder tilbake bistand på 65 millioner

- Jeg er veldig bekymret for den negative utviklingen i Tanzania og den siste, totalt uakseptable homofobiske uttalelsen fra en politiker, melder dansk utviklingsminister.

Panikken har bredt om seg i Tanzania den siste tida, etter at guvernør i Dar-es-Salaam, Paul Makonda, varslet at myndighetene ville starte en organisert jakt på homofile.

Den offentlige klappjakten har skapt frykt og panikk i LHBT-miljøet i landet. Mange frykter voldelige angrep, både fra politiet og fra vanlige folk på gata. Flere har enten flyktet eller låst seg inne i hjemmene sine.

En rekke menneskerettighetsorganisasjoner har fordømt Makondas utspill.

Nå har også danske myndigheter kommet med sanksjoner mot myndighetene i Tanzania.

Ifølge BBC holder nå danske myndigheter tilbake 65 millioner danske kroner i bistand.

- Uakseptable homofobe kommentarer

Danmarks utviklingsminister Ulla Tørnæs har uttrykt stor bekymring etter uttalelsene som har kommet en av Tanzanias politikere.

- Jeg er veldig bekymret for den negative utviklingen i Tanzania og den siste, totalt uakseptable homofobiske uttalelsen fra en politiker, skriver hun på Twitter.

«Jeg har derfor besluttet å holde tilbake 65 millioner danske kroner. Respekt for menneskerettigheter er avgjørende for Danmark».

Ifølge den danske kringkasteren DR har Tørnæs også utsatt sin planlagte reise til landet.

Makonda har ikke latt seg bevege av kritikken. Han mener at det er bedre at andre land blir sinte, enn at gud blir det. Homofile tråkker på verdiene til både kristne og muslimer i Tanzania, ifølge guvernøren.

- Må tørre å reagere som Danmark

Frp-politiker Silje Hjemdal har uttalt til NTB at Norge også bør komme på banen i saken.

- Vi kan ikke akseptere at norske skattepenger skal brukes på bistand til homohatere. Vi må tørre å reagere som Danmark, sier hun.

Hjemdal sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

- Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) bør følge sin danske kollegas eksempel og revurdere Norges engasjement i Tanzania, sier hun.

Også Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk har tidligere tatt til orde for at Norge bør stanse bistanden på 374 millioner kroner til landet.

Volden har økt

Som mange andre afrikanske land har Tanzania lover som kriminaliserer seksuelle relasjoner mellom likekjønnede. En fem år gammel undersøkelse fra Pew Research Center viste at befolkningen i de afrikanske landene var blant verdens mest homofobiske.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har det hørt til sjeldenhetene at lovene har blitt håndhevet. Etter at president John Magufuli kom til makta i 2015 skal dette ha endret seg.

Vold mot homofile, biseksuelle og transpersoner skal ha økt i omfang og flere har blitt arrestert.