Massekloner mus i Norge

I oktober starter Sigurd From og hans kolleger ved Universitetet i Oslo massekloning av mus. Lykkes de, blir dette første gangen at dyr klones i Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi er sikre på å lykkes. I utgangspunktet vil vi lage så mange mus som mulig. I hvert fall noen hundre, sier førsteamanuensis Sigurd From.

Forskerteamet på fem personer ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo, venter bare på en spesiell cellelinje fra USA før de setter i gang.

- Den berømte sauen Dolly ble klonet etter 276 mislykkede forsøk. De cellene vi får fra USA er bearbeidet og har en suksessrate på litt over 23 prosent. Det vil si at vi vil få 23 levende mus ut av 100 kloningsforsøk, sier From.

Menneskeceller

Egentlig ville forskerteamet forske på menneskeceller.

- Ja, vi kunne få kjøpe bearbeidede menneskeceller fra et universitet i USA. Vi hadde tenkt til å gjøre det, men ansatte juridisk ekspertise for å finne ut om det var lovlig. Vi ble veldig skuffet da våre jurister sa at dette ville være ulovlig. Forskning på stamceller er et tema som ligger til behandling hos regjeringens bioteknologinemnd. Vi håper fortsatt på et positivt svar, sier From.

I mellomtida vil forskerne bruke musene i sine eksperimenter. De klonede musene skal brukes i videre forskning på dyrking av stamceller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer