Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massekloner mus i Norge

I oktober starter Sigurd From og hans kolleger ved Universitetet i Oslo massekloning av mus. Lykkes de, blir dette første gangen at dyr klones i Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er sikre på å lykkes. I utgangspunktet vil vi lage så mange mus som mulig. I hvert fall noen hundre, sier førsteamanuensis Sigurd From.

Forskerteamet på fem personer ved Institutt for oral biologi ved Universitetet i Oslo, venter bare på en spesiell cellelinje fra USA før de setter i gang.

- Den berømte sauen Dolly ble klonet etter 276 mislykkede forsøk. De cellene vi får fra USA er bearbeidet og har en suksessrate på litt over 23 prosent. Det vil si at vi vil få 23 levende mus ut av 100 kloningsforsøk, sier From.

Menneskeceller

Egentlig ville forskerteamet forske på menneskeceller.

- Ja, vi kunne få kjøpe bearbeidede menneskeceller fra et universitet i USA. Vi hadde tenkt til å gjøre det, men ansatte juridisk ekspertise for å finne ut om det var lovlig. Vi ble veldig skuffet da våre jurister sa at dette ville være ulovlig. Forskning på stamceller er et tema som ligger til behandling hos regjeringens bioteknologinemnd. Vi håper fortsatt på et positivt svar, sier From.

I mellomtida vil forskerne bruke musene i sine eksperimenter. De klonede musene skal brukes i videre forskning på dyrking av stamceller.

Sensasjon

Kloning av mus er bare gjort av tre kjente forskningsmiljøer i verden. Når dette skjer i Norden, vil det være en forskningsmessig sensasjon.

- Jeg forsøkte selv å klone mus en rekke år på 80-tallet uten å lykkes. Nå er det imidlertid tilført en hel del ny kunnskap som gjør at vi er sikre på å lykkes. Uansett blir det spennende, sier Sigurd From.

Han presiserer at kloningsforsøket bare er ledd i en mer omfattende forskning på biomedisin.

- Vi er så få, sammenliknet med andre private og statlige forskningsteam, derfor må vi konsentrere oss om et smalt felt. Musene vil bli forsøksdyr for å kartlegge et gen som styrer dannelsen av blodårer. Dersom vi kan styre dette genet, vil vi med stor sannsynlighet få et effektivt middel mot kreft, sier Sigurd From.

SIKKER PÅ Å LYKKES: - De klonede musene vil bli helt like, sier Sigurd From ved Universitetet i Oslo