Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Massemorder eller offer?

Hvem er Sadi Bugingo? Spørsmålet henger over rettssal 250 i Oslo tinghus. Ledet han an i folkemordet i Rwanda i 1994? Eller er han bare et offer for boldtåka som senket seg over alle, og egentlig bare en litt mer enn gjennomsnittlig oppmerksom småbarnsfar fra Fana ved Bergen?

SAL 250, OSLO TINGRETT: Krigsforbrytertiltalte Sadi Bugingo er tiltalt for krigsforbrytelser i Rwanda i 1994.TEGNING: FEDOR SAPEGIN
SAL 250, OSLO TINGRETT: Krigsforbrytertiltalte Sadi Bugingo er tiltalt for krigsforbrytelser i Rwanda i 1994.TEGNING: FEDOR SAPEGIN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Imorgen kommer vitnene som mener Sadi Bugingo (47) er en krigsforbryter. De er flydd til Oslo for å vitne i den første krigsforbryterrettssaken som føres i Norge.

Peker på Bugingo
De vil fortelle at hutuen Bugingo mobiiserte militante hutuer da folkemordet i Rwanda startet 6. april 1994. De vil fortelle at det var Sadi Bugingo som valgte ut de som skulle henrettes i sykehuset i hjemkommunen Kibungo, før de utvalgte ble ført ut og henrettet i en mursteinsfabrikk like ved. De vil fortelle at Bugingo var en av dem som organiserte folkemordet i Kibungo, da opptil en million tutsier, og noen hutuer som nektet å være med på folkemordet, ble massakrert i et av de verste blodbadene i moderne tid. De vil peke på Bugingo, og sannsynliggjøre aktors påstand om at Bugingo er medskyldig i omtrent 2 000 menneskers død.
I fire dager i forrige uke så var det Bugingo som vitnet. Han sa at han selv reddet flere tutsier fra den sikre død, at han er gift med ei tutsi-kvinne, og at han selv nesten ble drept av de militante hutuene Interhamwa som drepte for fote. Det er de samme menn som Bugingo er tiltalt for å ha ledet under folkemordet i Rwanda.

En Kafka-opplevelse
Så, hvem er Sadi Bugingo?
- Arrestasjonen kom som et sjokk. For Bugingo var det en Kafka-opplevelse. Han hadde problemer med å forstå tiltalen.
Det er Bugingos forsvarer Harald Stabell som snakker. Bugingo har fått Norges kanskje mest anerkjente forsvarsadvokat som sin forsvarer. Og det kan han trenge.
For både Stabell og Bugingo vet at Økokrims terskel for å ta ut en krigsforbrytertiltale er usedvanlig høy. Rwandiske myndigheter har levert ei liste til norske myndigheter over rwandere som bor i Norge, som de mener begikk krigsforbrytelser i 1994. En annen av de 19 skal trolig sendes til Rwanda, for å stilles for retten der. Men det er så langt bare Bugingo kvalifiserer for tiltale i Norge. Det forteller Stabell at aktoratet mener de har en særdeles solid sak.

Bergens-mannen
Så, hvem er Sadi Bogingo?
I Bergen hadde Bungingo en vaskejobb før han ble arrestert for halvannet år siden. Hans skussmål fra Bergen er bare gode etter at han kom til byen i 2001 på familiegjenforening. Hans kone og to barn hadde kommet til Norge tidligere som politiske flyktninger.
Bugingo har et barn født i Rwanda, et barn født i flyktningeleir i et afrikansk naboland, og to barn født i Norge. Kilder Dagbladet har snakket med forteller om en stille familiemann, som ofte er ute og leker med ungene.
Dert er uansett en lang vei Sadi Bugingo har gått fra Kibungo til Bergen. Hjemme i Rwanda var Kibungo en relativt rik forretningsmann. Han og brødrene drev flere butikker, og hadde blant annet råd til en lastebil til 2.4 millioner kroner. Han hadde også råd til å gifte seg med en tutsi. Det betyr prestisje i Rwanda, fordi tutsiene tradisjonelt har vært den nasjonale eliten, og fordi tutsier har en åre av semittisk blod, og derfor anses for å være spesielt vakre.

Mørkt blikk i rettssalen
Så, hvem er Sadi Bugingo?
I rettssal 250 i Oslo tinghus sitter en meget anspent mann. I rettssalens første uke sa han veldig lite, han sa minst mulig. Blikket mørknet til da volden og drapene fra 18 år tilbake ble omtalet. Han var definitivt utilpass, og kunne virke usikker da spørsmålene fra aktoratet ble nærgående.
Men det er først onsdag det begynner, når naboer fra Kibungo dukker opp i rettssal 250. Hvordan blir gjensynet med dem som skal vitne for at Sadi Bugingo er en krigsforbryter fra et folkemord? Da vil det vise seg om Sadi Bugingo spiller troverdig som en Kafka-figur som er offer fengslet uten grunn. Eller om vitnesbyrdene er så overveldene at en norsk rett ikke lenger er i tvil.