Massemorder ønsket CIA-jobb

Østtyskeren Jürgen G. (53) - som er mistenkt for å ha drept 27 personer - håpet på ei framtid som agent for den amerikanske etterretningstjenesten CIA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også - Forgiftet og drept av DDR-regimet? BERLIN (Dagbladet): Det var med dette håpet for øynene han fortalte at han i åra 1976- 87 hadde drept til sammen 27 personer som medlem av en av to hemmelige østtyske morderkommandoer, skriver det tyske nyhetsmagasinet Focus i morgendagens utgave.

Blant de han er mistenkt for å ha myrdet, er den svenske TV-journalisten Cats Falk og hennes venninne Lena Gräns.

Stockholm-drap

Jürgen G. fortalte de utrolige historiene til en etterforsker fra den tyske kriminalpolitisentralen (BKA) - som under dekke av å arbeide for CIA greide å innlede et vennskapsforhold til den ellers tause og innesluttede rørleggeren - for tre og et halvt år siden.

En av historiene som Jürgen G. trodde skulle kvalifisere ham for arbeid i CIA, gjaldt drapet i Stockholm 18. november 1984.

Cats Falks venninne Ulla Jones forteller i dagens utgave av Expressen, med henvisning til en agent fra det svenske sikkerhetspolitiet Säpo, at det østtyske fartøyet «Friherre Alexander von Humboldt» lå i Hammarbyhavna den natta de to svenske kvinnene forsvant etter et besøk på restauranten Öhrns Hörn.

Cats Falk og Lena Gräns ble funnet i sin bil i havna våren 1985. De hadde klorvann i lungene som måtte stamme fra lenger inne i havnebassenget i Stockholm.

Ifølge Säpo-agenten kan kvinnene ha blitt myrdet med bruk av en såkalt «Tigerpote». For at det skal se ut som drukning, blir vann ført inn i lungene med en tykk slange, mens lufta blir sugd ut med en tynnere slange. Kvinnene kan ha blitt drept nærmere Stockholm sentrum, før de ble ført ut og dumpet i Hammarbyhavna.

Ble skygget

Tysk politi har hatt mistanke til Jürgen G. i ti år. Etter at han begynte å plapre til BKA-agenten, ble det satt i verk skygging, rom- og telefonavlytting.

Bak den anonyme fasade som rørlegger etter Berlinmurens fall, bar Jürgen G. i nesten 14 år på hemmeligheten om at han under DDR-regimet var en kaldblodig oppdragsmorder.

Til sine skiftende kvinnelige samboere fortalte han ingenting. Han var den tause, selvkontrollerte hyggelige, hjelpsomme naboen og arbeidskameraten som det aldri fulgte noe bråk med. Men som heller aldri smilte.

Snudde seg vekk

- Når han deltok i lystig lag med venner, sørget han alltid for å snu seg vekk eller forsvinne ubemerket når noen dro opp et kamera, forteller tyske aviser.

- Det var som han ikke var til stede. Han var så unnselig at jeg neppe ville kjent ham igjen på gata, sier en nabo i Rheinsberg, en liten by nord for Berlin der Jürgen G. har bodd siden 1990.

Jürgen G. ble arrestert i en yachthavn til et hotellkompleks i Rheinsberg, der han arbeidet for et båtutleiefirma.

En kvinnelig politibetjent i sivil gikk bort til båten der Jürgen G. oppholdt seg og fortalte at hun hadde kommet i skade for å kjøre på hans Trabant på parkeringsplassen. Jürgen G. fulgte med. Håndjernene klappet til.

Finansministerdrap

Hver av drapskommandoene som tysk politi forsøker å komme på sporet av, skal ha bestått av tre medlemmer, der ingen kjente de virkelige navnene til de andre.

Andre mord som Jürgen G. er mistenkt for, gjelder drapene på den østtyske finansministeren Siegfried Böhm og hans kone 4. mai 1980.

Benekter

- Bare oppspinn!

Det sier Jürgen G. til politietterforskere som har konfrontert ham med mistanken om at han var seriemorder for Stasi-minister Erich Mielke og partisjef Erich Honecker.

AGENT: Utad var Jürgen G. den tause og selvkontrollerte naboen og arbeidskameraten. Men virkeligheten var en annen.
DREPT: Den svenske TV-journalisten Cats Falk (t.v.) og venninnen Lena Gräns er to av personene Jürgen G. kan ha drept.