Massemorder voldtok kvinner på 70

En ukrainsk massemorder er knyttet til likene av 35 eldre kvinner. Men ytterligere 35 eldre kvinner er savnet i området der han opererte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ST. PETERSBURG (Dagbladet): Motivet for drapene er seksuelt, og de drepte er alle rundt 70 år, sier viseinnenriksminister Vladimir Jevdokimov til nettutgaven til den ukrainske russisk-språklige avisa Segodnija.

Fryktet slektningers hevn
35 år gamle Jurij Kozmenko opererte alene, og har holdt på i tre år. Voldtektene og drapene har funnet sted i utkanten av den ukrainske hovedstaden Kiev, i Kievo-Svjatosjinskij regionen.
Politiet har allerede funnet 15 døde og 20 skjeletter som knyttes til Jurij Kuzmenko. Men like mange mange eldre kvinner er savnet, etter at de har blitt borte på mystiske vis, skriver Segodnia.
-I slutten av mai fikk politiet rettslig kjennelse til å arrestere. Han er mistenkt for å ta tatt livet av flere dusin kvinner, sier sjefsetterforskeren Ruslan Susjko til Segodnija.
Store sikkerhetsstyrker var til stede da Kuzmenko møtte i retten. Politiet fryktet at slektninger av de døde skulle skade Kuzmenko.

«Elvis Presley»
Journalister har gitt Kuzmenko kallenavnet Elvis Presley fordi han har et utseende som likner påfallende på rocke-legenden. Som ettersøkt ble Kuzmenko av politiet beskrevet slik:
«En høy mann med atletisk kroppsbygning, som av utseende likner på Elvis Presley. Han opererer alene, velger eldre kvinner, bytter taktikk, angriper kvinner forkledd med strømpebukser over hodet, eller han snakker med kvinnene, og blir kjent med dem før han angriper. Han dreper enten med kniv eller han kveler dem. Han tar dokumenter, mibiltelefoner, og mindre ting, trolig som et minne», heter det i politirapporten.
Sitt første offer drepte i 2006. I 2007 ble det funnet et nytt lik. Undersøkelser viste at det var samme morder. Etterforskerne kalte ham nå «villbjørnen», fordi han opererte alene, og kunne slå til når som helst, og hvor som helst.

Har tilstått
Etterforskerne har lagt lokk på etterforskningen for ikke å forspille bevis, men politiet lover rask framgang.
-Om fem, seks dager vil vi ha ny interessant informasjon, sier Ruslan Sjusjko.
En politikilde sier til Segodnia at Kuzmenko allerede har tilstått, og nå samarbeider med politiet. I avhør skal han også ha fortalt om forbrytelser som politiet ikke visste om, sier kilden.
-Vi søkte etter ham i flere år. 700 har avgitt blodprøver for å sjekke DNA, men ingen matchet med det vi fant på åstedene, sier viseinnenriksminister Vladimir Jevdokimov.
Til slutt forsto politiet at det var en kremfarget Lada som ofte var i områdene der drapene skjedde.
-Vi fulgte bilen, og  Kuzmenko avslørte seg, og stakk av, sier Jevdokimov
Politiet fant etter hvert eieren av bilen og hans adresse. To dager før arrestasjon gjenkjente to kvinner som hadde overlevd et angrep et portrett av Kuzmenko. Etter at Kuzmenko hadde overnattet i skogen noen dager etter flukten, ble han arrestert da han kom tilbake til leiligheten.
-Hundrevis av politifolk ventet på ham der de trodde at han kunne dukke opp. Men klokka 07.00 sist fredag morgen, ble han tatt av politiet. Han ble formelt fengslet mandag 1. juni, sier Jevdokimov.

Mentalt tilregnelig
Etter ransakelse av hjemmet til Kuzmenko ble det funnet ting som stammer fra ofrene.
-Siden han jobbet som drosjesjåfør var noen av ofrene hans passasjerer. Men han plukket også opp ofre langs jernbanelinja. Og han plukket opp enslige kvinner som gikk gjennom skogen, sier Jevdokimov.
Den arresterte er mentalt tilregnelig, og hans motivasjon var seksuell frustrasjon, sier politiet.
Kuzmenko har to barn fra et tidligere ekteskap. Han bor nå sammen men en kvinne og hennes barn. Kuzmenko skal ha en forkjærlighet for gladiatorfilmer, sier stesønnen, til Segodnia.
Samboeren og stesønnen sier til ukrainske medier at Kuzmenko ikke kan være skyldig i alle drapene.