- Massemordere

Den tyrkiske regjeringa blir bedt om å gå etter skandaleavsporinga som kostet 36 liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksperter hadde lenge advart mot de nye hurtigtogene som raste avgårde på eldgamle skinner, da ulykka skjedde i går kveld. 36 mennesker omkom og et stort antall ble skadd da toget på vei fra Istanbul til Ankara sporet av.

- Massemord, fastslår den tyrkiske avisa Hurriyet.

- De døde på grunn av et show, skriver Milliyet.

- Mord, er tittelen i Vatan.

- Ekstremt farlige skinner

Opposisjonsleder Deniz Baykal sier at i et hvilken som helst annet land måtte regjeringa ha gått av etter å ha vært så uansvarlig. Fagforeningene raser også, og mange forlanger at iallfall transportministeren må gå av.

Regjeringas prestisjeprosjekt med hurtigtoget ble satt i drift i juni i år. En tyrkisk ingeniørprofessor advarte for to uker siden om at den oppgraderte toglinjen var «ekstremt farlig».

- Som følge av høy fart kommer togskinnene til å knekke og det vil være dyrt å holde høy fart. Skinnene er ikke tunge nok og dersom de ikke blir utbedret, kommer det til å skje en ulykke, sa professor Aydn Erel ved Yildiz University i Istanbul til avisa Hurriyet.

Forteller fra sykesenga

Kritikken ble forsterket på grunn av myndighetenes skandaløse infosvikt. De fastslo i går kveld at 139 var drept, men korrigerte noen timer seinere tallet til 36 - uten å kunne forklare det enorme gapet.

I dag jobber tungt maskineri på ulykkesstedet med å fjerne de ødelagte togvogene. Minst fire sporet av - to av dem smalt inni hverandre med stor kraft. Det var der de største skadene oppsto.

- Toget tok svingen litt for raskt. Det begynte å riste, og jeg og søskenbarnet mitt klamret oss til hverandre. Vinduene knuste og vi ble kastet til en side. Ikke før vi karret oss ut av vogna, skjønte vi hva som hadde hendt, forteller Namik Kemal Ozden fra sykesenga til nyhetsbyrået AP.

Ifølge tv-kanalen NTV var det 234 passasjerer og 9 togansatte i det fulle toget.

Møtte blodbad

- Det er hoder som er revet av kroppene. Det er føtter, sa en sjokket ordfører, Feridun Turan, som ankom skinnegangen like etter ulykka.

- Det er et blodbad. Folk ligger strødd overalt. Det ligger lik langs skinnegangen, grøsset øyenvitnet Oguz Dizer.

CNN melder at tekniske problemer kan ha vært grunnen til avsporinga av 183 kilometer fra Istanbul - cirka halvveis til Ankara.

- Det er mulig at en av de bakerste togvognene sporet av først og at det var årsaken, sier tjenestemenn til CNN.

- Ikke sabotasje

Til alt hell skjedde ikke ulykka i et område hvor toget har maksfart. Trolig kjørte hurtigtoget i 70-80 km/t fordi ulykkesområdet har så gammel skinnegang.

Det tyrkiske jernbaneverket utelukker at sabotasje kan være årsaken.

- Det var ikke sabotasje. Men vi vurderer alle muligheter, sier Suleyman Karaman, sjef for det tyrkiske jernbaneverket TCDD.

<B>FRAKTES VEKK: En av passasjerene blir båret vekk fra skinnene.
<B>FÅR HJELP: En skadd mann blir operert på sykehuset i Sakarya.
<B>DØDSTOGET: Folk som bodde i nærheten forsøker å hjelpe ofrene.
<B>JAKTER PÅ OVERLEVENDE: Mørket gjorde redningsarbeidet vanskeligere.
<B>BLODBAD: Øyenvitner forteller at et grusomt syn møtte de som ankom ulykkesstedet etter avsporinga.
SLAKTER REGJERINGA: Tyrkiske aviser sparer ikke på kruttet i dag.
<B>RYDDER OPP: I dag startet de på den tunge jobben med å fjerne restene etter dødsulykka.