Massemorderen levde et dobbeltliv

ERFURT (Dagbladet): Da Robert Steinhäuser forlot hjemmet før skoletid fredag morgen, trodde foreldrene og besteforeldrene at det var for å avlegge avgangseksamen i matematikk. De skjønte ikke at 19-åringen levde et dobbeltliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg visste ikke at min sønn var utvist fra gymnaset. Det hadde han aldri fortalt oss foreldre. Jeg trodde at han gikk på skolen og var i ferd med å ta examen artium, sa Roberts far Günter Steinhäuser da Dagbladet var i kontakt med ham i går kveld.

Faren snakker langsomt. Stemmen er merkbart preget av sjokket og fortvilelsen.

Til politiet har faren, som er ingeniør og avdelingsleder i Siemens-konsernet, sagt at han ikke kan forstå at sønnen har gjort seg skyldig i dette.

- Vi har bestemt oss for ikke å snakke med pressen. Jeg ber om forståelse for det, fortsetter faren.

Dobbeltliv

I over to måneder levde massemorderen et dobbeltliv. Hver morgen før skoletid forlot Robert leiligheten han hadde fått innredet på loftet i Ottostrasse 40. Besteforeldrene bodde i samme bygningen, som var i familiens eie.

Ikke et øyeblikk kunne familien forestille seg at Robert drev i gatene eller holdt seg for seg selv i loftsleiligheten til skoledagen var over.

- Slik kunne han plukke opp brevet som ble sendt foreldrene med beskjed om at han var utvist fra gymnaset, forklarer Erfurts politimester Rainer Grube.

Visste han ville bli avslørt

Når de tidligere klassekameratene startet med artiumsprøvene, visste Robert at hans dobbeltliv snart ville bli avslørt. I motsetning til den eldre broren, som studerer, ville han bli avslørt som løgner og taper. Slik må det dødbringende raseriet ha bygd seg opp, mener elever som kjente ham.

- Min sønn var glad i våpen. Han var våpengal. Han kunne også bli hissig, oppfarende, er Roberts mor sitert. Hun er sykepleier.

Robert var spesielt stolt av sine ferdigheter på skytebanen. Han fikk lisens til å skaffe seg våpen 16. oktober 2001, som medlem av skytterlaget Domblick, som hørte inn under Erfurt-politiets idrettsforening.

- Han var spesielt dyktig på 25 meters hold, forteller Klaus Hensken i skytterlaget.

Eget arsenal

Etter drapene på 13 lærere, to elever og politibetjenten Andreas Gorski, fant politiet et lager på 700 skudd hjemme hos Robert, foruten de 500 skuddene han hadde gjemt på et toalett på skolen.

«Satans sønn» kalte han seg når han chattet på Internett. Robert Steinhäuser hadde en enorm samling voldsvideoer og dataspill som forherliget våpen og voldsbruk.

I sangen «School Wars» med heavymetalbandet Slipknots, som politiet fant, lyder en strofe «shoot down your naughty teachers with a pump gun...»

MYE AMMUNISJON: I loftsleiligheten hadde Robert store mengder ammunisjon til en Glock 17-pistol og en pumpehagle av typen Mossberg 590, kaliber 12/76, som han hadde kjøpt. Foreldrene visste ikke hvilket dobbeltliv han levde.