SLIPPER FRI: I 1994 skjøt og drepte Mattias Flink sju personer i Falon. På onsdag slippes han ut av fengsel etter at svensk høyesterett i desember 2011 omgjorde straffen hans fra livsvarig fengsel til 30 års fengsel. Foto: Expressen
SLIPPER FRI: I 1994 skjøt og drepte Mattias Flink sju personer i Falon. På onsdag slippes han ut av fengsel etter at svensk høyesterett i desember 2011 omgjorde straffen hans fra livsvarig fengsel til 30 års fengsel. Foto: ExpressenVis mer

Massemorderen Mattias Flink slipper ut av fengsel

Skjøt og drepte sju personer i Falun i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På onsdag denne uka vil det være nøyaktig 20 år siden svenske Mattias Flink skjøt og drepte sju personer i Falun i Sverige. Dette vil også være dagen han slipper ut av fengsel.

Flere av ofrenes pårørende har reagert kraftig på at mannen som drepte sju personer slippes fri, og mener han bør sitte inne resten av livet.

- Vi er jo straffet for livet. Vi kommer aldri til å få igjen de han skjøt i hjel, sier mora til det ene offeret til svenske Expressen.

Flink ble opprinnelig dømt til livsvarig fengsel, men i desember 2011 omgjorde svensk høyesterett straffen til 30 års fengsel. Dermed har 44-åringen sonet to tredeler av straffen sin, og kan slippes fri.

Fred og ro Mattias Flink har den siste tida bodd i et hjem et sted i Nord-Sverige hvor han har jobbet som tømmerhugger. Det er en del av hans tilvenning tilbake til samfunnet.

I intervjuer har Flink uttalt at han har en moralsk forpliktelse til å aldri drikke alkohol igjen og at hans drøm er å leve et beskjedent liv i fred og ro. Han har også sagt at ingen skal behøve å se han med våpen igjen.

Ulla Britt Bragstedt tror ikke på disse uttalelsene.

- Det var jo et alkoholproblem som gjorde at dette skjedde i utgangspunktet, og jeg tror det er lett å falle tilbake, sier hun.

Flink skal ha slitt med store psykiske problemer våren 1994, han skal ha drukket store mengder alkohol før han dro ut bevæpnet med en AK5-rifle.

Mønsterfange Marika Olsson er det eneste offeret som overlevde hendelsen i Falun. Hun tror heller ikke Mattias Flink.

- Fengselsvesenet sier at han har vært en mønsterfange og at han er helt annerledes i dag. Men etter at han hadde skutt oss, sa daværende regimentsjef på I13 at han hadde vært en mønstersoldat. Tok de feil da, kan de ta feil nå, sier hun i et intervju med Hemmets Journal tidligere i år.

Sommeren 1994 I 1994 var Mattias Flink 24 år gammel og fenrik i det svenske forsvaret. Natt til 11. juni drakk han seg full før han gikk hjem og skiftet til uniformen sin. Deretter tok han med seg en AK5-rifle og 150 kuler med ammunisjon.

I sentrum av Falun skyter han først fem kvinner. Fire dør momentant mens den femte dør senere på sykehus. Kort til etter skyter Flink en syklist og en vekter mens han går mot jernbanestasjonen.

Han blir selv skutt i hofta av politiet.

- Jeg kommer aldri til å tilgi han og det vet jeg de andre også ikke kommer til å gjøre. Vi får aldri tilbake de personene han skjøt, men han går selv fri, sier Ulla Britt Bragstedt, moren til vekteren Maths.