Massemorderen og hans søster støtter kampen mot Marit Christensens bok

«Alt vi gjør er i samforstand med arvingene», sier advokaten til Anders Behring Breiviks avdøde mor.

FORSØKES STOPPET: Marit Christensens planlagte bokutgivelse på Aschehoug blir forsøkt stoppet av de to advokatene til avdøde Wenche Behring Breivik. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
FORSØKES STOPPET: Marit Christensens planlagte bokutgivelse på Aschehoug blir forsøkt stoppet av de to advokatene til avdøde Wenche Behring Breivik. Foto: Lars Eivind Bones/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Dagsrevyen igår ble tidligere NRK-journalist Marit Christensen flere ganger konfrontert med om ikke også Wenche Behring Breivik, moren til 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik, har krav på et vern.

Christensen insisterer på  å skrive bok om henne, selv om den nå avdøde kvinnens advokater ber henne la være.

- Denne historien er større enn Wenche og meg, og den er større enn massemorderen og terroristen og hans halvsøster, sier Marit Christensen til Dagbladet mens det mørkner rundt henne utenfor NRK TV.

- Arvingene innforstått
De siste dagene har en oppsiktsvekkende konflikt nådd overflaten gjennom VG, etter at Christensen i samme avis først fortalte om sitt samarbeid med Wenche Behring Breivik om ei ny bok, «Moren», som skal komme til høsten.

Ifølge advokat Hans Marius Graasvold har søsknene Breivik - massemorderen Anders og hans USA-bosatte søster - gitt sin tilslutning til at han prøver å stoppe Christensens bok. Graasvold sier at det var Wenche Behring Breivik som hyret ham inn til jobben.

- Foreløpig gjør vi det vi har blitt bedt om av Wenche Breivik. Men arvingene er innforstått med det, og ønsker det også, sier Graasvold til Dagbladet. Han presiserer at dette både gjelder datteren og sønnen Anders.

- Brudd over natta Graasvold sier at «alt vi gjør er i samforstand med arvingene».

Den 22. mars i år, kort etter at Graasvold fikk oppdraget med å stoppe Marit Christensens bok, døde Wenche Breivik av kreft. En eller annen gang i løpet av månedene før det skal hun ha blitt alarmert av det hun hadde fått vite om innholdet i boka. Hun skal ha ment at det var altfor voldsomt, og kjente ikke igjen sin egen «stemme» i fortellingen.

- Lysene gikk opp for henne gradvis, sier Graasvold.

Christensen sier derimot at bruddet skjedde over natta og kom helt uventet.

Bruddet
- Siste gang jeg snakket med henne var 4. mars. Vi skiltes som gode venner. Neste dag skulle jeg komme igjen, sier Christensen til Dagbladet. Etter det snakket hun ikke flere ganger med den da sykehusinnlagte Wenche Breivik, som hun hadde samtalt tett med i ganske nøyaktig et år.

Kort etter gikk advokatene Hans Marius Graasvold og Ragnhild Torgersen i gang med å få stoppet Christensens bok.

- Jeg stiller meg selvfølgelig spørsmålet: Hvilken klient er det advokatene arbeider for, sier Marit Christensen til Dagbladet.

Møtte datter
Slik svarer Christensen på hva hun tror fikk Wenche Behring Breivik til å bryte kontakten etter 4. mars:
- Det vet jeg ikke. Det eneste jeg vet, er at to dager etterpå kom datteren hennes til Norge, sier Christensen.

Overfor Dagbladet bekrefter Hans Marius Graasvold at han møtte Wenche Behrings USA-bosatte datter i Norge i mars - i omtrent 30 sekunder i døra inn til sykehuset. Han avviser at det var Wenche Breiviks barn som fikk ham igang med å stoppe boka.


- Det var ene og alene Wenche Breivik, sier Graasvold.


Hvem  som er hans oppdragsgiver nå, vil han derimot ikke si noe om.


- Ombestemte seg
Advokat Tord Jordet, som var en av Anders Behring Breiviks forsvarsadvokater, sier til Dagbladet at også han har arbeidet for å stanse Christensens bokutgivelse, sammen med Graasvold og Torgersen.

- Det var hennes eget intitativ å forsøke å stanse utgivelsen. Det var et samarbeid som opphørte, sier Jordet til Dagbladet.
Han sier det var Wenche Behring Breivik som tok avgjørelsen om å bryte sitt samarbeid med Christensen - og understreker at han ikke jobbet med saken på vegne av Anders Behring Breivik.

Marit Christensen sier at Wenche Behring Breivik brøt samarbeidet med henne i fjor høst, men at hun ombestemte seg i januar i år.


- Den 5. januar var jeg i Hoffsveien (Wenche Breiviks leilighet, red. anm.), og da sa hun at bokprosjektet skulle ferdigstilles, sier Marit Christensen.

- Ingen hast
17. januar skrev Wenche Behring Breivik under på at hun var «innforstått» med og «aksepterer» at Christensen kan bruke opplysninger fra hennes dagbøker og de samtalene de hadde hatt i et år.

Advokat Hans Marius Graasvold mener innholdet i erklæringen gikk den kreftsyke kvinnen «hus forbi».

Det avviser Christensens advokat Jon Wessel-Aas.

- Erklæringen gir uttrykk for de premissene Christensen jobbet ut fra, og som Breivik var innforstått med. Det foregikk ikke under hast eller noe som helst, og hun ble dessuten oppfordret til å rådføre seg med egne rådgivere, herunder egen advokat, sier Wessel-Aas til Dagbladet.

INNFORSTÅTT: - Foreløpig gjør vi det vi har blitt bedt om av Wenche Breivik. Men arvingene er innforstått med det, og ønsker det også, sier advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet. Han presiserer at dette både gjelder datteren og sønnen Anders Behring Breivik, som her er i retten for å få dommen i 22.juli-saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
INNFORSTÅTT: - Foreløpig gjør vi det vi har blitt bedt om av Wenche Breivik. Men arvingene er innforstått med det, og ønsker det også, sier advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet. Han presiserer at dette både gjelder datteren og sønnen Anders Behring Breivik, som her er i retten for å få dommen i 22.juli-saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer