HALV-AUTO:  Dette bildet viser en Mini-14-rifle fra produsenten Ruger. Det er en slik rifle Anders Behring Breivik hevder han skaffet seg i fjor i manifestet han har lagt ut på nettet. Foto: Snoweater / Creative Commons.
HALV-AUTO: Dette bildet viser en Mini-14-rifle fra produsenten Ruger. Det er en slik rifle Anders Behring Breivik hevder han skaffet seg i fjor i manifestet han har lagt ut på nettet. Foto: Snoweater / Creative Commons.Vis mer

Massemorderen skrøt av å ha skaffet seg en slik rifle

I manifestet sitt skriver Anders Behring Breivik (32) at han har trent på å skyte bevegelige mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Breivik benyttet seg av to skytevåpen da han gjennomførte massakren på Utøya. Det ene var et håndvåpen, mens politiet også sier at han brukte et automatvåpen.

Ifølge manifestet Breivik har lagt ut på internett, skaffet han seg i fjor høst en Mini-14 fra våpenprodusenten Ruger. Dette er et halvautomatisk våpen med kaliber .223 Remington.

Våpenet skal være lovlig å bruke i jakt i Norge.

Trente på bevegelige mål «Jeg eier en lovlig pumpehagle, en 308 win bolt rifle (samme kaliber som AK47) og en halvautomatisk Ruger Mini 14», skriver Breivik i manifestet han skal ha vedgått å ha lagt ut på nettet.

Politiet har ikke bekreftet at Breivik faktisk hadde våpentillatelse. Dette ville ikke politiet gå inn på på pressekonferansen i går.

Dagbladet har snakket med tidligere medlemmer av skytterklubben Breivik var tilknyttet, og de har fortalt at han har skrytt av å ha trent på å skyte bevegelige mål. Dette utnyttet han til det fulle på Utøya, da han kaldblodig gikk rundt på jakt etter ungdommer som hadde flyktet fra skuddene.

Også i manifestet går han inn på dette, og forklarer at dette er årsaken til at han ikke ville ha helautomatvåpen. Under treningen på å skyte bevegelige mål, avfyrte han bare ett skudd om gangen.

- Automatskyting er ikke praktisk for 5.56- og 7.65-automatgevær siden det er mer eller mindre umulig å treffsikkert treffe et mål mens man peprer kuler i en retning, skriver han i manifestet.

Lyddemper Litt senere i manifestet gjør han det igjen klart at helautomatvåpen ikke er noe han trengte for å gjennomføre sine handlinger. Han skriver også at han hadde tillatelse til å kjøpe Mini-14-rifla.

Breivik skriver også at han eier en lyddemper for automat- og halvautomatvåpen, og at Mini-14-rifla hadde en spesiallaget avfyringsmekanisme. Magasinene han benyttet skal ha tatt 30 kuler.

Mesteparten av dette skal han ha kjøpt fra USA. Han skaffet blant annet ti magasiner som tar 30 kuler i forberedelsene av massakren.

- Jeg måtte kjøpe det gjennom en mindre, amerikansk leverandør (som igjen kjøpte fra andre leverandører), siden de fleste leverandørene har eksportbegrensninger. En alternativ leverandør var i Sverige, men det hadde kostet mer, skriver Breivik.

Under massakren på Utøya avfyrte han flere hundre skudd. Det betyr at han minst ti ganger på kaldt vis skiftet magasin for å kunne drepe enda flere.