- Massene vil fortsette fredelige protester til militærkuppet er reversert

Egypts islamister lover nye demonstrasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at tusenvis at Mursi-tilhengere mobiliserte etter fredagsbønnen, ble gårsdagen en blodig dag i Egypt. Muri-tlihengernes slagord er: «Demonstrere, demonstrere, demonstrere», men det skal gjøres på fredelig vis.

Flere av demonstrasjonene utviklet seg utover dagen til blodige gatekamper, og uroen spredte seg også til byen Alexandria.

Minst 30 mennesker er drept i de voldsomme gatekampene i Kairo og Alexandria, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Natt til lørdag lovet koalisjonen av islamister, blant dem Det muslimske brorskapet, å fortsette demonstrasjonene, skriver NTB.

- Massene vil fortsette sine siviliserte og fredelige protester til militærkuppet er reversert, og den legitime presidenten gjeninnsatt, heter det i uttalelsen fra koalisjonen.

Pansrede kjøretøy Tusenvis av Mursi-tilhengere strømmet fredag til gatene etter presidenten ble avsatt av hæren. Hæren utpekte 4. juli Adli Mansour, sjef for grunnlovsdomstolen, som midlertidig president og opphevet grunnloven inntil videre.

- Gud, gjør Mursi til en vinner, og bring ham tilbake til palasset, sa Mohammed Badie i Det muslimske brorskap foran støttespillere ved en moske i Kairo fredag.

VOLDSOMME GATEKAMPER: Motstandere av Mohammed Mursi kaster steiner mot støttespillere av Det muslimske brorskap i Kairo i natt. Foto: Manu Brabo / AP Photo
VOLDSOMME GATEKAMPER: Motstandere av Mohammed Mursi kaster steiner mot støttespillere av Det muslimske brorskap i Kairo i natt. Foto: Manu Brabo / AP Photo Vis mer

- Vi er hans soldater, vi forsvarer ham med våre liv.

En ny statsminister kan bli innsatt allerede lørdag, ifølge Reuters.

Kastet steiner I Kairo var situasjonen roligere natt til lørdag etter mange timer med kamper mellom hundrevis av tilhengere og motstandere av Mohamed Mursi. Situasjonen roet seg da hæren sendte pansrede kjøretøy ut i gatene, melder Reuters.

Det var likevel tusenvis av mennesker i gatene etter mørkets frembrudd, og hundrevis av demonstranter fra begge sider støtte sammen ved en bro like ved Tahrir-plassen, melder nyhetsbyrået.

Demonstrantene kastet steiner, biler ble satt fyr på, og det ble hørt flere skudd. Det muslimske brorskap oppga at 18 av dets tilhengere var skadd etter å ha blitt angrepet av motdemonstranter.

Sent fredag ble Det muslimske brorskapets nestleder, Khairat al-Shater, pågrepet, ifølge egyptiske medier. Al-Shater var Det muslimske brorskapets opprinnelige presidentkandidat, men han ble diskvalifisert på grunn av en dom tilbake i tid.

Den rike forretningsmannen blir sett på som brorskapets fremste politiske strateg. Han ble arrestert i sin leilighet i Kairo på grunn av mistanke om at han bidratt til å oppfordre til vold, melder Reuters.