- Masseoppsigelser før sommeren

LO med kraftig varsku til regjeringen. Utvid permitteringsreglene til 52 uker eller få masseoppsigelser innen få uker.

ADVARER: 1. nestleder i LO Peggy Hessen Følsvik advarer regjeringen mot masseoppsigelser hvis ikke permitteringsperioden utvides fra et halvt til et helt år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
ADVARER: 1. nestleder i LO Peggy Hessen Følsvik advarer regjeringen mot masseoppsigelser hvis ikke permitteringsperioden utvides fra et halvt til et helt år. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har allerede utvidet perioden permitterte kan motta dagpenger til 26 uker - et halvt år.

Det er ikke godt nok, advarer LO, som mener klokka nå tikker rasende fort mot sommeren.

- Regjeringen er altfor defensive når de sier de skal komme tilbake og se an situasjonen til høsten. Bedriftene trenger forutsigbarhet og vi frykter masseoppsigelser i forkant av sommeren. Det kan man unngå hvis man utvider til 52 uker, sier LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Regjeringen legger fram sin tredje krisepakke i dag klokka 12.00. Og det er foreløpig ikke varslet at permitteringsperioden blir utvidet.

- Tida renner ut

Det er spesielt bedriftene som hadde permitterte allerede før coronakrisen traff, som er utsatt. Normalt sett ville de hatt et oppsving nå, men det kommer ikke på grunn av nedstengningen. Da er oppsigelser alternativet for mange.

- For dem er tida i ferd med å renne ut, advarer Følsvik.

LO-toppen sier det er vanskelig å tidfeste nøyaktig når Norge får en bølge av oppsigelser, men frykter altså at det kommer allerede før nasjonen går i sommerdvale.

- Luftfarten er blant bransjene som er utsatt. Der forventer vi at det vil komme en runde med oppsigelser ganske snart, hvis ikke permitteringsperioden blir utvidet. Det gjelder ikke bare flygende personell, men også bakkeansatte, vektertjenester og andre grupper ansatte. Det er bare ett eksempel, sier Følsvik.

Reiseliv, kultur og trening

Virke mener det absolutt viktigste nå er at samfunnet åpner opp og at hjulene kan begynne å rulle.

- Vi er ikke negativ til å utvide permitteringsordningen til 52 uker, men det viktigste er tiltak som gjør at bedriftene kommer i gang. Vi ser også at det blir oppsigelser som følge av omstillinger - det samme som LO. Her mener vi regjeringen må vurdere dette fortløpende, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

- ÅPNE OPP: Ivar Horneland Kristensen adm. dir. i Virke. Foto: Virke
- ÅPNE OPP: Ivar Horneland Kristensen adm. dir. i Virke. Foto: Virke Vis mer

Virke er hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen og Kristensen beskriver en vond virkelighet i enkelte bransjer:

- Det er et variert bilde etter jordskjelvet 12. mars. Noen bransjer er kommet i gang igjen, mens andre bransjer som reiseliv, kultur og trening fortsatt ikke har aktivitet. De bedriftene som nå har vært uten omsetning har hatt det veldig vanskelig. Det er bra kompensasjonsordningen utvides over sommeren, men vi skulle gjerne hatt flere tiltak for å bygge kompetanse inn i ordningen, sier Kristensen.

KLAR TALE: Erna ser seg lei på at noen arbeidsgivere trikser med tall og får det til å se ut som arbeidstakere tjener mer enn de i virkeligheten gjør. Nå varsler hun tiltak. Reporter: Jon Even Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Lønnstilskudd

Finansminister Jan Tore Sanner (H) varslet i DN i går at regjeringen vil presentere en ordning med lønnstilskudd for bedriftene.

- Bedriftene sier de har oppgaver som de kunne ha gjort, men at lønnsomheten akkurat nå ikke forsvarer det. Nå kan bedriftene få dekket noe av lønnskostnadene ved å ta ansatte tilbake og få løst fornuftige oppgaver.

- Hvor mange kan få glede av ordningen?

- Det er vondt å si. 56 prosent av våre medlemsbedrifter har permitterte ansatte, men vi har sett at antall permitterte allerede faller og vi mener dette ytterligere vil bidra. Det er også bransjer som har begrensninger som må fjernes for at ledigheten skal gå ned, som trening og kultur. Fokuset må være at vi får flest mulig bransjer i gang igjen sånn at vi berger bedriftene, sier Kristensen.

Også Olaf Thommessen, leder i organisasjonen for små og mellomstore bedrifter, er positiv til lønnstilskuddet som kommer fra regjeringen.

- Mange bedrifter går nå inn i en oppbyggingsfase hvor aktiviteten gradvis skal normaliseres. Disse bedriftene vil være helt avhengige av å kunne fase inn ansatte som nå er permittert, selv om omsetningen fremdeles er på et så lavt nivå at det ennå ikke er helt forsvarlig. Et lønnstilskudd vil gjøre denne prosessen lettere, sier SMB Norge-sjef Olaf Thommessen i en e-post til Dagbladet.

Følg pressekonferansen om regjeringens nye pressekonferanse direkte klokka 12.00.

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer