Eldar Sætre: Trimmer organisasjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
Eldar Sætre: Trimmer organisasjonen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Masseoppsigelser i Statoil

2.000 personer berøres av innsparingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Fredag morgen ble det kjent at Statoil skal fjerne 1.500 fast ansatte og 500 ansatte som er innleid. Det skal være snakk om det største kuttet hittil i konsernet.

Ifølge Dagens Næringsliv er det resultatet av drøftingsmøter som de tillitsvalgte og ledelsen avsluttet torsdag. Konserndirektør Anders Opedal har ledet drøftingene.

Analytiker: Ikke overrasket Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier sier til Hegnar.no at han ikke er overrasket over at Statoil trolig kommer til å kutte antall ansatte med 1.500 internt. Han mener tallet er lite.

- 1.500 ansatte av totalt 30.000 er under 5 prosent. Det er veldig lite, sier Olaisen til Hegnar.no. Ser vi på oljeservice er kuttene langt mer drastiske, ifølge han.

- I Subsea 7 har de gått fra 14.500 ansatte til litt over 10.000. På to runder med nedbemanning har selskapet kuttet 30 prosent, sier Olaisen til Hegnar.no.

Frykter flere oppsigelser - Kan det komme mer nedbemanning i Statoil?

- Ja, det tror jeg. Det kommer til å gå saktere i Statoil. Man må huske på at 80 prosent av kostnadene til Statoil er eksterne kostnader. Når de kutter disse, kutter de aktivitet, De kan komme til å kutte felt, men foreløpig tror jeg dette dreier seg om å kutte overflødig personell, sier Olaisen til Hegnar.no.  

Vanskelig å spekulere Analytiker i Pareto Securities, Trond Omdal, utelukker ikke at det kommer mer nedbemanning i Statoil, men mener det er vanskelig å spekulere.  

- Vi har enda ikke sett de endelige tallene for nedbanning i Statoil. Tallene er ikke bekreftet av organisasjonen, sier Omdal til Hegnar.no. Han er ikke er overrasket over at det kommer kutt på denne størrelsesorden.

Skal kutte kostnader - Statoil har mål om å kutte driftskostnadene på norsk sokkel med 20 prosent, og ha 30 prosent lavere vedlikeholdskostnader. Samtidig vil selskapet ha økt standardisering, som betyr at man bruker mer standardløsninger fra industrien. Dette vil få personellmessige konsekvenser og kan bety at man trenger færre Statoil-ingeniører, fordi man heller velger å gå for ferdige hyllevarer, sier Omdal.

Han peker på at vi allerede vet at Statoil har lavere Capex og at selskapet skyver på prosjekter som følge av lavere oljepriser. Hvordan oljeprisen utvikler seg vil være avgjørende for om vi får ytterligere nedbemanning.

Kursfall Nyheten blir ikke godt mottatt på Oslo Børs, hvor Statoil-aksjen faller 0,68 prosent til 145,10 kroner.

I en tidligere nedbemanningsrunde har Statoil varslet at 1.900 ansatte må forlate selskapet. I denne gruppen var det både innleid arbeidskraft og faste ansatte som har takket ja til sluttpakker. 

Andre nyheter: Aker Solutions kvitter seg med 200 ansatte
Kan dele ut Sverdrup-kontrakter i neste uke
Rystad: - Det kommer en ny gullalder