SØR-SUDAN: FNs nødhjelpskontor har rapportert at rundt 36 000 mennesker er blitt internt fordrevet som følge av kampene som brøt ut i den sørsudanske hovedstaden. Foto: AFP/NTB Scanpix
SØR-SUDAN: FNs nødhjelpskontor har rapportert at rundt 36 000 mennesker er blitt internt fordrevet som følge av kampene som brøt ut i den sørsudanske hovedstaden. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer

Masseplyndring av nødhjelp i Sør-Sudan

Skulle brødfø 220 000 mennesker i en måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser FN.

Mens kampene raste i hovedstaden Juba forrige uke, ble FNs matvareprogram WFPs gigantiske matlagre tømt. 4500 tonn mat som var ment for de fattigste og mest sårbare menneskene i Sør-Sudan, er stjålet, opplyser WFP. Også selve lagrene og alt av inventar er borte.

Minst 300 mennesker ble drept i byen i de voldsomme kampene mellom 8. og 11. juli, ifølge FN. Kampene, som brøt ut i Juba mellom styrkene til president Salva Kiir og hans rival og visepresident Riek Machar, drev titalls tusen mennesker på flukt.

Mange benyttet også muligheten til å stjele mat og forsyninger. Ifølge innbyggere i nærheten av WFPs lagre brukte menn i uniform en kran til å stjele generatorene som forsynte matlagrene med strøm.

Tre firedeler av befolkningen i Sør-Sudan har behov for humanitær hjelp, ifølge WFP.

Hærens talsmann Lul Ruai Koang sier plyndringen i Juba er «uheldig», men skylder på opposisjonens styrker.

Siden mandag, da Machars menn ble tvunget til å flykte hovedstaden da de ble bombardert av regjeringens stridsvogner og kamphelikoptre, har det vært relativt rolig i hovedstaden.

(NTB)