Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Masseprotest i Iran

«Vi er kvinner, vi er barn av dette landet, men vi har ingen rettigheter».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var slagordet fra hundrevis av kvinner som samlet seg i Teheran i dag. De demonstrerte mot kjønnsdiskrimineringen i landet under de iranske islamske lederne. Kvinnene ønsker å påvirke presidentvalget 17.juni.

Holdt fast

Protesten er den første offentlige demonstrasjonen i regi av de iranske kvinnene side revolusjonen i 1979. Da demonstrerte kvinnene mot obligatorisk slørbæring. Mer enn 250 kvinner marsjerte utenfor universitetet i Teheran, og rundt 200 andre demonstrerte to kvartaler fra etter at hundrevis av politimenn sperret av universitetsområdet for å avskjære dem fra hoveddemontrasjonen.

New York Times skriver at rapporter fra stedet sier at politiet klubbet ned flere kvinner. Demonstranter sier de så kvinner bli holdt fast og dratt bort av politioffiserer. Men situasjonen skal stort sett ha vært stabil.

Nektet å stille til valg

- Vi vil fortsette med slike protester for å vise at kvinnene er klar over sine rettigheter, sier Roohi Afzal (52), en oversetter som var til stede under protestmarsjen.

- Det ser ut som om tilstedeværelsen vår i dag virkelig rammer myndighetene. Kanskje de til slutt vil gi etter for våre krav.

I forrige måned ga rundt 89 kvinner uttrykk for at de ville stille i presidentkampen, men de ble nektet av rettsvesenet på grunn av sitt kjønn.

PROTESTERER: Hundrevis av kvinner protesterte i Teheran i dag.
PROTESTERER: Hundrevis av kvinner protesterte i Teheran i dag. Vis mer

- Så lenge halvparten av befolkningen er nektet fra å bli valgt til president, erklærer vi at regimet ikke må vente seg at kvinner deltar, annonserte en gruppe i en uttalelse forrige uke.

Utrygge

Zahra Eshraghi, oldebarnet til den islamske revolusjonære lederen Ayatollah Khomenei sier i et intervju at å jobbe med kvinners rettigheter har vært veldig vanskelig. Kvinnene føler seg ikke trygge når de kritiserer myndighetene.

- Det finnes visse ting som blir oppfattet som kriminelt selv om situasjonen er i ferd med å endre seg, sier hun

- For eksempel vil det være veldig farlig å snakke om å endre konstitusjonen, eller å snakke om kvinner rettigheter i forhold til hvordan de kler seg. Men det kommer ikke til å skje noen endring hvis ikke kvinnene får tryggheten som skal til for å framsette krav.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!