Massesøksmål etter fly-blodpropp

900 flypassasjerer og etterkommere av passasjerer saksøker til sammen 20 flyselskaper. Saksøkerne gir trange flyseter skylda for blodpropp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Dagens Næringsliv i dag. Mer enn 900 personer mener de er offer for «økonomiklassesyndromet», blodpropp som følge av at man sitter trangt og får lite bevegelse. 36 av sakene som skal for retten, reises på vegne av folk som har dødd under eller rett etter flyturen.

Dør på lange turer

De fleste saksøkerne kommer fra Australia. Det er fordi de fleste problemene med blodpropp oppstår på lange flyreiser, og reisetiden mellom Australia og Europa er omkring 20 timer. Selskaper som flyr til og fra Australia må derfor møte i retten og forsvare trange flyseter og dødelig dårlig plass i kabinene. Blant de saksøkte flyselskapene er Air France, British Airways, Quantas og Air Canada.

To briter har også tatt saken mot flyselskapet til retten etter at en antatt frisk jente på 28 døde av blodpropp etter å ha reist til Storbritannia fra Australia. Denne saken førte til mye oppmerksomhet rundt «økonomiklassesyndromet» også i Storbritannia.

Det er byrået Slater & Gordon i Melbourne som representerer flesteparten av de 900 saksøkerne.

2000 dør i England

SAS har ifølge Dagens Næringsliv enda ikke blitt saksøkt på grunn av «økonomiklassesyndromet», men pressetalskvinne Siv Meisingseth forteller at SAS har rundt tre passasjerdødsfall i lufta hvert år. Disse dødsfallene har ikke skjedd på grunn av blodpropp.

Blodpropp kan oppstå hvis du sitter stille lenge. Det engelske flyinstituttet mener at rundt 2000 mennesker dør hvert år av blodpropp som kommer direkte av flyreiser. For å unngå blodpropp, bør du drikke mye vann, bevege deg under turen og ikke ha stramme klær på kroppen.