Massesteriliserte og dumpet 103 kvinner på et jorde

Bedøvet og bevisstløse ble kvinnene forlatt av de to legene. Nå blandes menneskerettighetskommisjonen inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massesteriliseringen, som fant sted i den nordøstlige delstaten Bengal denne uka, sjokkerer indiske myndigheter - som nå har koplet på den indiske menneskerettighetskommisjonen (NHRI).

I løpet av én dag foretok to leger ved Manikchak Block Hospital mer enn 50 operasjoner hver - noen av dem ute på et jorde - hvilket er mer enn det dobbelte av hva som er lov i India.

Flere av kvinnene ble deretter dumpet, og overlatt til seg selv, på jordet. 

Det forteller NDTV

- Ikke første gang
«Legene ga ikke bare blaffen i reglene, men tok den medisinske uaktsomheten ennå et steg. Etter steriliseringen ble flere av kvinnene overlatt til seg selv, og måtte komme tilbake til kreftene mens de lå utenfor sykehuset», rapporterer TV-kanalen.  

Flere av byens innbyggere innrømmer nå at det ikke er første gang de hører om en slik hendelse, men forteller samtidig at sykehuset normalt setter opp telt hvor kvinnene kan hvile ut etter operasjonen. 

I videoen, som ligger øverst i denne saken, ser man hvordan kvinnene angivelig blir dumpet, bevisstløse, på jordet - som ligger utenfor sykehuset. 

- Sjokkerende og forkastelig - Det vi har sett er sjokkerende og forkastelig. All prevensjon er en undergruppe av reproduktiv rett, og vi er nødt til å se på dette ut i fra menneskerettighets-prinsippet, sier helseaktivist Ratnaboli Ray til TV-kanalen. 

Ifølge International Business Times skulle kvinnene, som selv skal ha ønsket å bli sterilisert, ha blitt overvåket i et minimum av tre timer etter operasjonen. 

- Over 100 kvinner, de fleste av dem fattige, dro dit for operasjonen. Like etter prosedyren ba legene sine assistenter om å flytte hver og en av dem til det tilstøtende feltet, sier Dr. Biswaranjan Satpathi til AFP, ifølge IBT. 

Myndighetene krever nå en granskning i hvordan massesteriliseringen, som skal være den andre i India under en måned, kunne skje. 

- Dette er ikke akseptabelt. Vi har bedt om en rundspørring, og at sykehuset sender oss en rapport innen 48 timer, sier helsesjefen i Bengal, Bidhan Mishra.